Biblioteka DKSG - Vodič za citiranje

Menu

Šta je citiranje?

Citiranje je standardizovan metod prikazivanja korišćenih intelektualnih izvora i ideja pri izradi naučnog rada. Citati pružaju dokaze za potvrđivanje ili opovrgavanje neke ideje i daju kredibilitet radu tako što pružaju uvid u kojim izvorima su tražene informacije koje su korišćene.

Citati obično podrazumevaju osnovne informacije za identifikaciju korišćene građe, kao što su ime autora, naslov i broj strane.

Primer citiranja iz knjige "Inteligentni život u univerzumu" Petera Ulmšnajdera:

... ni za vreme poslednjeg ledenog doba, koje se dogodilo u Pleistocenu, lednici na Andima, koji su bili na svom maksimumu, nisu spuštali niže od 4000m nadmorske visine, iako glečeri mogu da postoje i u tropima.
Ovo vodi do teorije o Zemlji kao snežnoj grudvi kao implicira da nisu samo kontinenti bili okovani ledom, već da su i okeani bili smrznuti i prekriveni kilometarskim slojevima leda (Hofman i Šrag 2002). Nedavno su otkrivanjem tankih dugačkih slojeva elemenata iridijum pruženi novi dokazi koji nam govore koliko su ova ledena doba trajala i kakvi su uslovi vladali tokom tih glacijacija. Smatra se da se iridijum formirao putem akumulacije interplanetarne prašine na ledu tokom miliona godina i da je tada, usled topljenja ledenog prekrivača na završetku glacijacije, potonuo na dno okeana (Bodiseliš et al. 2005). S druge strane, fosilni nalazi koji su otkriveni u Kaliforniji (Korseti et al. 2003) i Brazilu (Olkot et al. 2005) predstavljaju dokaz o raširenim morskim oblicima života, ...

Primer citiranja iz knjige "Pukotine kulture" Dragana Kokovića:

Бродел је сматрао да је заблуда желети "на немачки начин да се култура раздвоји од њене основе цивилизације".8 И култура и цивилизација упућују на укупан начин живота људи. И једна и друга обухватају "вредности, норме, институције и начине мишљења којима узастопне генерације у друштву придају примарну важност". Цивилизација је највеће "ми" унутар кога се културно осећамо код куће за разлику од свих других "њих" тамо "негде".9


8 Фернанд Бродел, Списи о историји (Београд: Српска књижевна задруга, 1992), 309.
9 Хантингтон, Сукоб цивилизација, 46.

Sposobnost pravilnog citiranja izvora je jedna od osnovnih istraživačkih veština!


Komentare i pitanja šaljite na Pitaj bibliotekara.
Ova strana je zadnji put promenjena 15.09.2015.