Biblioteka DKSG - Vodič za citiranje

Menu

O Zoteru

Zotero je besplatan program za citatni menadžment koji znatno olakšava prikupljanje, organizovanje i upravljanje informacionim izvorima. Pomoću ovog programa olakšano je citiranje u tekstu, izrada bibliografija, mogu se uzimati beleške, povezivati informacioni izvori sa sličnim izvorima, povezivati zapisi sa sadržajima na internetu ili dokumentima sačuvanim na lokalnom računaru, izvoziti bibliografije, a zahvaljujući onlajn sinhronizaciji moguće je pristupanje Zotero nalogu preko različitih računara.

Instalacija i registracija

Postoje dva načina za instalaciju Zotera na lični računar: prvi način je kao plug-in za Firefox (sakupljanje i organizovanje informacionih izvora bez napuštanja brauzera) i drugi koji podrazumeva instalaciju posebnog Zotero Standalone programa, koji je napravljen pre svega za Google Chrome i Safari. Uz instalaciju Zotera dobija se i priključak (plug-in) za Microsoft Word, OpenOffice Word ili LibreOffice koji znatno olakšava obeležavanje citata i izradu referensnih strana (bibliografija) prilikom pisanja naučnog rada. Posle instalacije Zotera potrebno je izvršiti registraciju (upisati korisničko ime i šifru u dato polje).

Ako želite da pristupite vašem Zotero profilu sa nekog drugog računara, to možete uraditi tako što ćete posetiti veb stranicu zotero.org na kojoj možete izvršiti registraciju upisivanjem vašeg korisničkog imena i šifre. Ovakav pristup vašem nalogu ima mnogih ograničenja (kao što je nemogućnost izrade bibliografije), ali je moguće ubacivanje novih zapisa, njihovo editovanje i ažuriranje, a automatska sinhronizacija omogućava da sve ovo na kraju možete videti na Zotero Standalone profilu na vašem računaru.


Komentare i pitanja šaljite na Pitaj bibliotekara.
Ova strana je zadnji put promenjena 15.09.2015.