ЖИВА БАШТИНА

Субота, 4. новембар, 20.00, Велика сала

Концертом „Жива баштина” водећи традиционални уметници у Србији, који својим радом и деловањем отелотворују оно што традиција и јесте - живо предање од човека до човека, с генерације на генерацију, представиће, попут музичке ризнице, већину облика и особености српске традиционалне музике, у форми пријемчивог музичког путовања кроз крајеве и време. Концерт „Жива баштина” представља програм три барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића (гуслар), Светлане Спајић (извођач традиционалне српске песме) и Милоша Николића (кавалиста). Њихово музичко умеће, искуство и ширина познавања српске традиционалне музике су за дивљење. Јединствен и стручно конципиран програм обухватиће музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности. Намера је да у интеракцији са публиком, поменути извођачи, наизменично наступајући, музиком и речју представе и истакну особености различитих облика наше традиције, од епике (певање уз гусле), преко песама из народа (ојкача, песме извика или на бас), до мелодија народних игара источне и јужне Србије представљених на кавалу. Концерт ће представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја, који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа, али и саме „живе људске ризнице” (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа). „Жива баштина” je пројекат World Music aсоцијације Србије и Музичког информативног центра Србије. Улаз слободан

О извођачима:
Бошко Вујачић, који већ 45 година носи звање „народни гуслар”, није само један од представника гусларске заједнице у Србији, већ, многи би рекли, и најбољи међу њима. Између осталог, његова интерпретација песме „Мојковачка битка” аутора Радована Бећировића – Требјешког сматра се непревазиђеном. Данас, на средини осме деценије живота, добро памти да је од оног момента када је као петогодишњак први пут произвео тон на гуслама, постао срећни заробљеник, ученик, истраживач, певач, песник и тумач историје, народне поезије и традиције српског народа све до данашњег дана.
Светлана Спајић је српска традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Посвећена је неговању и очувању српске традиционалне културе, сакупљајући и учећи на терену, од изворних певача. Њен репертоар српске архаике из свих крајева („од Книнске до Неготинске Крајине”) обухвата и најстарије традиционалне певачке облике из Подриња, попут песама „на глас”, канталица и песама „на бас”.
Милош Николић je доктор музичке уметности, мултиинструменталиста са широким спектром музичких интересовања и компетенција. Осим кларинета, свира традиционалне инструменте (кавал, гајде и свирале), са којима пре свега наступа као изворни свирач, али и у контексту различитих жанрова популарне музике. Бави се и педагошким радом. Запослен је у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду. Више од четврт века изучава византијску црквену музику. Познавалац је неумске нотације и има вишегодишње педагошко и концертно искуство на том пољу. Истражује оријенталне музичке традиције. Снимао је музику за филмове и радио драме. Члан је неколико ансамбала.


 

Top