РАЗГОВОР О ФИЛМУ LA JETÉE (1962) КРИСА МАРКЕРА

Четвртак 23. Новембар

19.00, Студио 28

РАЗГОВОР О ФИЛМУ LA JETÉE (1962) КРИСА МАРКЕРА

Учествују: Бранислав Димитријевић, професор на Високој школи за ликовну и примењену уметност, Андреј Долинка, доцент (ФПУ), Маида Груден, уредница ликовног програма ДКСГ и учесници изложбе LAŽETÉE која се одржава у Галерији ДКСГ

La jetée, 1962, c-b, 28’ (Пристаниште) је кратки научнофантастични играни филм Криса Маркера, конструисан готово у потпуности од статичних слика. Парижани који су преживели нуклеарно разарање у III светском рату заточени су у подземним просторијама палате Шајо. Пошто је површина Земље контаминирана радијацијом, окупатор експериментише с путовањем кроз време. У тој димензији можда се налази спас за преживеле.

Крис Маркер (1921–2012) је био француски писац, фотограф, редитељ документарних филмова, мултимедијални уметник и аутор филмских есеја. Његови најпознатији филмови су: Пристаниште (La jetée, 1962), Le fond de l’air est rouge (1977) I Sans soleil (1983). Маркер је био близак ауторима који су чинили огранак француског Новог таласа познат и као Лева обала, као што су: Алан Рене, Ањес Варда и Жак Деми.

Разговор се реализује у сарадњи ликовне редакције ДКСГ и Архива алтернативног филма и видеа – АФЦ ДКСГ

Top