Промоција књиге Драгана Стојановића ТРИПЛ ДАБЛИН

Нови роман Драгана Стојановића доноси, потпуно неочекивано, духовит и, на моменте, пародијски разговор с великим делима светске књижевности. Уједно, на свеж начин бави се феноменима савремене поп културе, у првом случају не само феноменолошки, као што су Констракта и Ник Кејв.

Четвртак 14. септембар у 19.00
Aмфитеатар / Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“
Представљање књиге Драгана Стојановића 
ТРИПЛ ДАБЛИН
(Досије студио, 2023) / Награда „Исидора Секулић“
Учествују: Добривоје Станојевић, Мина Ђурић, Јована Милованчевић, Тамара Митровић и аутор

„Новела Драгана Стојановића понекад отворено, али углавном дискретно, иронична и духовита, описује један необичан дан остарелог професора пред нежељен сусрет с бившом супругом. То је дан размишљања о томе на који начин би професорови филозофски и књижевни узори одговорили на актуелне теме и недоумице – постоји ли нешто боље од љубави, за шта да ли имамо, можда ћемо тек наћи неко име, неку одговарајућу именицу. Од свега што људима може бити дато, љубав је свакако на првом месту. Ово што је боље од ње требало би описати, можда постоји песник који би то умео (...)“ 

Мој наратор се изражава оксиморонски: најбоље од свега што човеку може да се деси је љубав, а од љубави је боља оданост. 
Драган Стојановић у разговору с Марином Вулићевић 
за лист „Политика“ 14.6.2023.

Професор емеритус београдског Филолошког факултета Драган Стојановић (13.4.1945, Београд), дугогодишњи професор катедре за Општу књижевност и теорију књижевности, поводом стогодишњице од излазака Џојсовог „Уликса“, Елиотове „Пусте земља“ и „мање познате песме“ Готфрида Бена „Трипер“, пише есејистички роман „Трипл Даблин“, који на изузетно духовит начин успоставља дијалог с ауторима светске књижевности (Џојс, Сен Џон Перс, Кафка...), али и с феноменима и личностима поп културе (Ник Кејв, Ана Ђурић Констракта...). Једно од најинтересантнијих промишљања Констракте и њене „евровизијске“ песме – колико музичке нумере толико и појаве ове ауторке – представља нам Стојановића у потпуно новом духу. 

То је једна врста шале, почев од наслова. // 
То је делимично полемика (са Џојсом), делимично пародија...
Аутор у разговору с Јованом Милованчевић на Радио Београду 
Eмисијa „Клуб 2“, 28.6.2023.
 

Top