Представа „Што се боре мисли моје“

Уторак, 17. октобар
20.00, Велика сала

ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ* 
Злата Типолд 

Улоге, режија, драматизација: Небојша Ђорђевић, Драгана Обрадовић 
Сценографија, костим и видео пројекција: Весна Поповић 
Музика: Новак Ашковић, Бојан Стојчетовић 

О представи: 
Историјска мелодрама о кнезу Михаилу и његовој великој љубави грофици Јулији Хуњади и о сенкама које су се надвиле над њима. О страховима и надама „балканског Хамлета“ како су га с разлогом називали, o ишчекивању доласка на престо, и о значајним личностим на српском двору средином XIX века. Бреме које притиска кнежевски пар прети да у прах смрви до тада непомућену брачну срећу. Ово је прича о страстима, превари и смрти, али и о терету и одговорности коју доноси власт, о страдању и жртви. 

Ауторка Злата Типолд, надахнута ауторским романом „Бездно“ књижевнице С. Велмар Јанковић и вођена жељом да се театарски оживи велики и вољени српски кнез Михаило Обреновић, као и овај тешки, али и ослободилачки период српске историје, у сарадњи са глумцима Небојшом Ђорђевићем и Драганом Обрадовић, публици на радост и сећање. 

Након представе биће одржан разговор на тему: Колико има драме у српској историји и историје у драми на сцени.
Говориће Историчар и кустос Историјског музеја Србије Борис Марковић и глумци представе. 

Историчар Борис Марковић говорће о брачном односу кнежевског пара, о периоду изгнанства кнеза, и повратка у Србију и његовој владавини, али и о историјским чињеницама у вези са односом кнежевског брачног пара и односа са осталим значајним личностима и везама у које су ступали.  

Глумци Небојша Ђорђевић и Драгана Обрадовић говориће о поставци представе и раду на тексту који се тиче историјских чињеница, и о томе колико је уметничке и креативне слободе у ауторском виђењу те интересантне приче из далеког XIX века. 

 

*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере) 

Top