„Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?”

12 – 29. децембар, Велика галерија

Отварање у уторак 12. децембра у 19 часова

На отварању ће говорити: Бојан Бован, председник општине Нови Београд, Вук Жугић (Савез удружења омладинских радних акција) и мср Драган Милошевић, историчар и аутор изложбе

 

Циљ изложбе је да подсети на непоновљив ентузијазам и труд којим је омладина градила целу земљу и Нови Београд. Пред њима је те 1948. године била мочвара, а данас имамо највећу општину у Србији са највећим бројем становника. Изложба је мултимедијалног карактера и комбиновани су материјали из фонда Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских Новости, Радио Београда, Дома културе „Студентски град“ и приватне збирке.

Тематским паноима представљен је рад и живот омладинских радних бригада. На видео биму биће приказан део оригиналног докумантарног материјала из 1948. године, као и документарни филм који је рађен поводом 30-е годишњице изградње Новог Београда, а посетиоци ће бити у могућности да виде избор фотографија из наведених фондова.

Народна библиотека Србије дигитализовала је свих 36 бројева из 1948. године листа „Нови Београд – лист омладинских раних бригада на изградњи Новог Београда“ што је доступно на сајту НБС (https://digitalna.nb.rs).

Библиотека Дома културе „Студентски град“ ће на отварању изложити публикације о Новом Београду из свог књижног фонда.

Top