НЕСАХРАЊЕНА ПРОШЛОСТ – аутобиографски роман, наш гост: ЛАСЛО ВЕГЕЛ

Четвртак, 22. јун

19.00, Амфитеатар

Наш гост: ЛАСЛО ВЕГЕЛ
Поводом романа НЕСАХРАЊЕНА ПРОШЛОСТ – аутобиографски роман у преводу Арпада Вицка (Академска књига, 2021)


Учествују: Младен Весковић, Владислава Гордић Петковић, Ласло Вегел и Тамара Митровић

Несахрањена прошлост је аутобиографски и аутофикцијски роман, који обухвата (недостајућу) историју три генерације. Уводи нас у провинцијски, мањински, плебејски свет у којем породичне историје говоре о „несахрањеној” – проневереној, отетој прошлости у којој се историја сваке генерације силом прекида. Протагонисти романа су мигранти историје. Роман је награђен Златном медаљом за најчитанију књигу у Мађарској 2020.

Ласло Вегел (1941, Србобран) студирао је мађарски језик и књижевност и филозофију. Био је члан редакција часописа Uj Symposion и Поља; главни уредник Трибине младих; уредник културног додатка листа Magyar Szó; драматург ТВ Нови Сад; позоришни критичар Политике.
Нека од дела преведена на српски језик: романи Мемоари једног макроа, Неопланта или обећана земља, Балканска лепотица или Шлемилово копиле...; књиге есеја: Одрицање и опстајање, Живот на рубу, Бездомни есеји... Награде: Младост, Ady Endre, Фебруарска награда града Новог Сада за животно дело, Kошутова награда за животно дело, Радомир Kонстаниновић... Редовни је члан Мађарске академије Сечењи за књижевност и уметност.
 

Top