МИЛЕНА ВУКОСЛАВОВИЋ И СРЂА ДРАГОВИЋ – ЈОШ ЈЕДНА СЛИКА ИЗ ДАНАШЊЕ ШЕТЊЕ Кустоскиња изложбе: Љиљана Караџић

Од 12. до 6. 11.
Отварање у четвртак 12. 10. у 19.00
МИЛЕНА ВУКОСЛАВОВИЋ И СРЂА ДРАГОВИЋ – ЈОШ ЈЕДНА СЛИКА ИЗ ДАНАШЊЕ ШЕТЊЕ
Кустоскиња изложбе: Љиљана Караџић

Изложба се бави перцепцијом и рефлексијом непосредног, неупадљивог простора, проистеклим из искустава заједничких шетњи / ходања градом. Уметници бележе, фотографишу свакодневне призоре и ординарне урбане амбијенте у којима нема људи, а потом на различите начине трансформишу забележене кадрове у уметничка дела. Заинтересованим погледом, без естетских побуда, кадрирају делове улица које немају специфична обележја, детаље стамбених модернистичких зграда, пословних објеката, хаусторе, асфалт, контејнере, далеководе, обрисе брда у предграђима, саобраћајне знакове, цеви, жице, дакле ефемерне предмете и сцене који чине физиономију било ког града. Милена фотографију користи као предложак за слику, док Срђа прави телефонске цртеже, интервенишући директно на фотографији снимљеној телефоном цртањем у једноставној апликацији Artecture Draw, Sketch, Paint / Ibis Paint. 

Милена Вукославовић  је основне студије графике завршила на ФЛУ на Цетињу. Бави се цртежом, сликарством, зидним сликарством и илустрацијом. Излагала је на више колективних изложби у земљи и иностранству. 

Срђа Драговић је илустратор и графички дизајнер. Студирао је у Црној Гори (ФЛУ Цетиње) и у САД-у (Државни универзитет, Минесота). Дипломирао је на ФЛУ Цетиње, одсјек графичко обликовање књиге. Бави се илустрацијом, плакатом, инфографиком, слободним цртежом, стрипом, истраживањем у подручју историје и теорије дизајна. Као предавач и водитељ радионица учествује на међународним конференцијама и фестивалима посвећеним графичком и интерактивном дизајну. Добитник је више награда из области плаката и илустрације. 

Љиљана Караџић, историчарка уметности и ликовна критичарка. Дипломирала је историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Након рада у Београдским музејима (Музеју савремене умености, Музеју града) и рада у Центру за савремену умјетност Црне Горе, радила је у Народном музеју Црне Горе и била руководитељка Историјског музеја. Од почетка 2023. Ради у ЈУ Музеји и галерије Подгорице на позицији руководитељке музејског сектора. Кустоскиња је бројних изложби у земљи и иностранству. Чланица је одбора за историју умјетности ЦАНУ.

Изложба „Још слика из данашње шетње“ представљена је у Модерној галерији у Подгорици 2022. и има своју премијеру у Србији у ДКСГ.

Реализацију изложбе је подржало Министарство културе и медија Црне Горе.

Top