ФИЛМОВИ О THE BYRDS И THE BAND

Понедељак, 12. фебруар 19.00, Мала сала

Мићунов дводелни филм о The Byrds измонтирао је Алекса Хаџи Ђокић. Група је 1965. утемељила фолк-рок, а звекет електричне 12о жичане Рикенбекер гита­ре Роџера Мекгвина је обележио епоху, и још одјекује. Главни аутор, Џин Кларк је напустио бенд и колегама оставио Eight Miles High, џиновски продор у психоде­лију. Потом су следили визију Грама Парсонса и мили­онима представили нову ствар – кантри-рок. Седам­десетих су дубоко зашли у тај жанр а гитарист Кларенс Вајт је поставио стандарде које су прихватили сви.

Сценарио и режију троделног филма о The Band пот­писује Ристић, а мајстор монтажер Душко Станивук је одговоран за ритам. Делови су: „Предисторија“, „Ис­торија“ и „После опроштајног валцера“. То значи да чланове оригиналне поставе пратимо од јаслица до смрти. Изузетак је клавијатуриста Гарт Хадсон, жив је и прошле године је ишао на мини турнеју. Зашто и не би, тек је напунио 86 година, и све је бољи.

Ово су, у 5 речи, ауторски филмови од нађеног мате­ријала. Од фотографија, одломака играних и докумен­тарних филмова, снимака са наступа и спотова на­прављене су нове визуелне целине које су органски стопљене са оригиналном нарацијом.

Мићун ће у сали допуњавати причу, а ко год жели да нешто пита, прокоментарише, оспори – добро је до­шао. Можемо и да се посвађамо, све је то за људе.

Top