6. Књижевни фестивал ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ од 22. до 26. јануара

6. Књижевни фестивал ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ од 22. до 26. јануара

Четвртак 25. јануар

19.00 Владан Матијевић и Ана Стишовић Миловановић 

Рођен 16.11.1962. у Чачку, објавио 13 књига, добио Нинову награду за роман Писац издалека, као и награде: Андрићеву, Милутин Ускоковић, Борисав Станковић, Кочићево перо, Кочићева књига, Стеван Сремац и др. Добитник је и награда за целокупно књижевно дело и допринос култури Рамонда Сербика и Златни крст кнеза Лазара. Превођен на француски, немачки, шпански, италијански, бугарски и македонски језик. Живи у Чачку.

Пакрац (Лагуна) – Трауматизовани ратни ветеран је сваки дан испред београдске пијаце Ђерам, с наркоманима, пијанцима, ситним криминалацима, дилерима дроге и девиза, бившим ратницима, прекупцима и осталим невољницима. Унутрашњи монолог јунака упућен је пријатељу с ратишта; а у исповест о животу, између пијаце и гарсоњере пуне оружја, уплићу се крваве сцене с пакрачког ратишта. 

19.30 Марко Пишев и Владимир Вукомановић Растегорац

Марко Пишев је рођен 1984. у Цељу, у Словенији. Етнолог и антрополог, запослен на Одељењу за етнологију и антропологију, где се бави истраживачким радом и предаје, објавио је књигу прича "Фотофобија", преко 40 научних текстова и три монографије, од којих је за "Између фетиша и полумесеца" добио награду "Душан Бандић". Уредник је часописа "Антропологија" Института за етнологију и антропологију, члан међународне научне мреже Европског друштва социјалних антрополога (ЕАСА), међународне мреже за антропологију Југоисточне Европе (ИнАСЕА), мреже историчара антропологије (ХОАН)  и Етнолошко-антрополошког друштва Србије (ЕАДС).

Тајни сват (Орфелин) - радња романа  смештена је у Београду и на Авали током пандемијске 2020. У центру Београда, током ноћне забране кретања, мушкарац постаје сведок низа догађаја који га умало коштају живота. 
Прича прати процес његове терапије у ексклузивном лечилишту на Авали, где се његова судбина преплиће са скривеним животом тајанствене установе и загонетним тежњама њеног начелника.

20.00 Стево Грабовац и Марија Ненезић 

Рођен 9.11.1978. у Славонском Броду, одрастао и завршио средњу школу у Босанском Броду. Студирао на Технолошком факултету у Бањалуци. Објавио збирку песама Станица непостојећих возова. Први роман Мулат албино комарац био је у најужем избору за НИН-ову награду. Живи и ради у Бањалуци.

Послије забаве (Имприматур) – Роман о оцу, о злочину, о породици, о пријатељству, о одрастању. Темом двојништва уоквирују се тематски различити сегменти који књигу чине пресеком једног живота. Деконструишући сећања, низ успомена (или привида), које спасавају, али и огољују свест до њене немоћности, роман почиње Болањовим речима: „И онда почиње олуја гована“.

Top