Отворен позив за исказивање интересовања за уметничку резиденцију у Студентском граду у оквиру пројекта „Они живе“

У оквиру пројеката „Они живе - студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе“ који се реализује у оквиру програма за културу и медије Европске Уније „Креативна Европа“ отворен је позив за исказивање интересовања за уметничку резиденцију у студентском дому „Студентски град“ у Београду. 

Позив је упућен креативним професионалцима широког спектра из области уметности, културе и друштвених наука, без великог интернационалног искуства – уметницима, кустосима, истраживачима, теоретичарима, едукаторима и онима који су интердисциплинарно орјентисани са циљем повезивања са свим заинтересованима који желе да сазнају што више о овом пројекту.

У центру интересовања пројекта „Они живе“ је партиципативна уметност – вид уметности којим се подстиче сарадња са заједницом, као и успостављање и истраживање људских односа, без обзира на конкретну форму и медиј који користи (као што су, али не морају бити ограничени на: релациону уметност, документарни филм, фотографију, дигиталну уметност, мурал, инсталације, цртеж, стрип, архитектуру...).

Кандидати се пријављују се као тим-двојац “уметник” и “кустос” (уколико уметник још увек нема тим/кустоса, може да аплицира самостално у овој фази). Потребна је посвећеност раду са заједницом, тј. спремност за рад са локалном студентском популацијом, да је активно укључе у све фазе пројекта, да креирају свој рад са студентима и за студенте и да базирају најмање један део свог пројекта на основу дигиталне архиве о студентском животу која ће бити доступна уметницима и кустосима током резиденције.

Кандидати треба да поседују основно искуство у истраживању и партиципативној уметности, и да су спремни да проведу одређено време у студентском дому, комуницирају и развијају свој рад са студентима на лицу места. Посебна додатна обука биће обезбеђена пре почетка уметничке резиденције. 

Уколико буду изабрани, кандидати ће бити представљени координаторима пројекта који ће им детаљније презентовати пројекат, поделити своја сазнања о студентском дому и дигиталној архиви, док ће кандидати имати прилику да посете студентски дом пре него што коначно пријаве конкретан пројектни предлог за програм уметничке резиденције. У овом тренутку, потребно је само исказивање интересовања. Потребно је приложити:

- Кратак CV (не дужи од 2 стране)
- Линкове до интернет страница или других извора информација о својим активностима
- Контакт информацију (имејл адреса)

Имејл треба да носи назив “(Београд) Уметничка резиденција - Они живе”. Материјал послати на: air@theylive.eu 

Крајњи рок за аплицирање је 31. мај 2021. Сви кандидати ће бити обавештени о резултатима селекције до 15. јуна 2021. Селекцију ће извршити жири кога ће формирати чланови Института за савремену уметност из Цетиња, Црна Гора и представници Дома културе “Студентски град”.

Пројекат „Они живе“ за циљ има да подстакне студентску популацију у студентском дому „Студентски град“ у Београду да учествује у стварању савремене уметности употребом метода за архивирање у оквиру заједнице и резиденцијалног боравка уметника и кустоса у студентском дому. Савремене уметничке праксе имају велики колаборативни и партиципативни потенцијал за откривање специфичног погледа на историју и живот заједница, као и потребе њихових чланова. 

Више информација пројекту на: http://theylive.eu  https://www.dksg.rs/cir/umetnicka-rezidencija-u-studentskom-domu-studentski-grad--iskazivanje-interesovanja/

Top