УМЕТНИЧКА РЕЗИДЕНЦИЈА - ИСКАЗИВАЊЕ ИНТЕРЕСОВАЊА

Отворени позив за исказивање интересовања за Уметничку резиденцију у студентском дому „Студентски град“ у Београду у оквиру пројекта "Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе". Позив је намењен професионалцима из области уметности и друштвених наука, без великог интернационалног искуства, са искуством и/или интересовањем за интердисциплинарне друштвено-уметничке праксе, партиципативну уметност и архиве.

Кратак опис пројекта 

Пројекат „Они живе - студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе“ за циљ има да подстакне студентску популацију у студентском дому „Студентски град“ у Београду да учествује у стварању савремене уметности употребом метода за архивирање у оквиру заједнице и резиденцијалног боравка уметника и кустоса у студентском дому. Савремене уметничке праксе имају велики колаборативни и партиципативни потенцијал за откривање специфичног погледа на историју и живот заједница, као и потребе њихових чланова.  

Циљеви и правила овог позива за исказивање интересовања 

Желимо да се повежемо са што ширим кругом креативних професионалаца заинтересованих да сазнају више о овом пројекту, који ће бити потенцијални подносиоци пројектних пријава за програм Уметничке резиденције у „Студентском граду“ у Београду.

У центру нашег интересовања је партиципативна уметност  – вид уметности којим се подстиче сарадња са заједницом, као и успостављање и истраживање људских односа, без обзира на конкретну форму и медиј који користи  (као што су, али не морају бити ограничени на: релациону уметност, документарни филм, фотографију, дигиталну уметност,  мурал, инсталације, цртеж, архитектуру...).

Идеални кандидати пријављују се као тим-двојац ('уметник' и 'кустос')* и потребно је да су посвећени раду са заједницом, односно у овом случају, да су спремни за рад са локалном студентском популацијом, да је активно укључе у све фазе пројекта, да креирају свој рад са студентима и за студенте и да базирају најмање један део свог пројекта на основу новоформиране дигиталне архиве о студентском животу. Потребно је да кандидати поседују основно искуство у истраживању и партиципативној уметности, као и да су спремни да проведу одређено време у студентском дому, комуницирају и развијају свој рад са студентима на лицу места. Посебна додатна обука биће обезбеђена пре почетка Уметничке резиденције. 

*Уколико сте уметник и још увек немате тим/кустоса, можете да аплицирате самостално у овој фази. 

Уколико буду изабрани, кандидати ће бити представљени координаторима пројекта који ће им детаљније презентовати пројекат, поделити своја сазнања о студентском дому и дигиталној архиви, док ће кандидати имати прилику да посете студентски дом пре него што коначно пријаве конкретан пројектни предлог за програм Уметничке резиденције. У овом тренутку, потребно је само исказивање интересовања.

Ко може да аплицира 

Позивамо креативне професионалаце широког спектра из области уметности, културе и друштвених наука – уметнике, кустосе,  истраживаче, теоретичаре, едукаторе и оне који су интердисциплинарно орјентисани – да се пријаве индивидуално или као тим-двојац (’уметник’ и ’кустос’) тако што ће послати:

- Кратак CV (не дужи од 2 стране)
- Линкове до интернет страница или других извора информација о својим активностима
- Контакт информацију (имејл адреса)

Имејл  треба да носи назив ’(Београд) Уметничка резиденција- Они живе’.

Материјал послати на: http://air@theylive.eu

Крајњи рок за аплицирање је 31. мај 2021.

Сви кандидати ће бити обавештени о резултатима селекције до 15. јуна 2021. 

Селекцију ће извршити жири кога чине чланови Института за савремену уметност из Цетиња, Црна Гора. 

Контакт информације 
Више информација о пројекту можете наћи овде: http://theylive.eu
Уколико имате упит, пишите на: air@theylive.eu

Top