О нама

Дом културе "Студентски град" је установа студентске културе која се налази у једном од највећих кампуса у региону – у срцу Студентског града на Новом Београду. На репертоару наше куће свакодневно се налазе филмови, позоришне представе, квалитетни концерти, изложбе, књижевне вечери, радионице и предавања, разговори и дебате о актуелним и популарним научним и друштвеним темама. 
У Дому културе "Студентски град" (ДКСГ) је реализовано преко 30.000 хиљада различитих програма од оснивања са преко 3 милиона посетилаца, а богата библиотека упише годишње пар хиљада чланова. Стога се може рећи да је ДКСГ по разноврсности, обиму, бројности и дометима остварених програма, једна од водећих установа културе у земљи. 
ДКСГ је посебан и по бројним радионицама, па је тако кроз школе глуме, певања, свирања, креативног писања, сликања, филмске режије, учења језика, дигиталне писмености и бројне друге, прошло хиљаде полазника, а неки од њих данас су познати и успешни уметници, научници, креативци, лидери у својим областима.
Дом културе „Студентски град“ (ДКСГ) отворен је 24. маја 1974. године.  Оснивач Дома културе био је Универзитет у Београду и Универзитетски одбор Савеза Студената Београда, а у складу са Законом о ученичком и студентском стандарду, донетим 1992. године, ДКСГ је постао установа ученичког и студентског стандарда, док су оснивачка права пренета на Владу Републике Србије. Данас је ДКСГ  под окриљем Министарства просвете.
Сама зграда Дома културе "Студентски град" представља бисер архитектуре југословенског модернизма, а бројни програми се реализују унутар компактне и функционалне целине коју је пројектовао архитекта Милан Митровић, са две биоскопске сале, галеријским просторима, библиотеком, архивом, два клуба и низом других садржаја.  
Званично установа студентске културе, ДКСГ је више од тога – место где су образовање и уметност доступни свима, пре свега студентима, али и широј публици, где се негује спој просвећености, дебате, критичког мишљења и креативности, дух сарадње, учења и солидарности.

Top