HERO'S JOURNEY

Tеатар Theatron (Малмe, Шведска) у сарадњи са редакцијом позоришног програма Дома културе „Студентски град“ реализује други део пројеката HERO'S JOURNEY под покровитељством Erasmus Plus програма за омладину.

Представа ЛАЛА
Субота, 18. март, 20.00, Велика сала
Глумац: Стефан Остојић
Режија: Ли Делонг (Lee Delong)
Текст: Стефан Остојић и Ли Делонг

Радионице HERO'S JOURNEY
Субота, 18. март
, од 17.00 до 20.00 (Студио 26)
Недеља, 19. март, од 11.00 до 15.00  (Студио 26)

Субота, 25. март,од 17.00 до 21.00 ч. (Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“)
Недеља, 26. март, од 11.00 до 15.00 ч. (Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“)
 

О ПРОЈЕКТУ HERO'S JOURNEY
www.hjalteskolan.se | HJÄLTESKOLAN TRAILER YouTube | www.teatertheatron.se

Пројекат истражује концепт јунаштва/херојства у теорији и пракси, фокусирајући се на варијације херојских примера из свакодневног живота. Полазимо од стварности и базирамо пројекат на раду са херојима из наше ближе околине. Пројекат користи елементе сценске уметности да створи бољу комуникацију међу омладином.

Покрени се! Играј главну улогу, немој да будеш статиста у сопственом животу!

Циљ нам је да придобијемо младе који би активно учествовали у интерактивним радионицама, на којима ћемо разговарати о питањима јунаштва и грађанске иницијативе.


Питања која инспиришу:

Шта је херој за тебе? Како се постаје херој? Желим ли ја да будем херој? Да ли нам требају хероји данас?

Примери употребе сценске уметности у радионицама: читање текстова, цртање јунака, презентација, вежбе у интерактивној форми са употребом покрета, музике, глуме, форумтеатра, вежбе за повећање емпатије, као и анализа херојске храбрости.

Циљ пројекта је да се у сарадњи са омладином и педагозима склопи метод који ће имати квалитетан садржај, а са тим и могућност да се као курс или део школског програма настави у будућности. Потребно је обучити до 10 педагога, који ће установљен метод ширити на нове групе. Циљна група су млади, од 14 до 25 година, који се налазе у животној ситуацији у којој треба направити велике изборе за даљи развој и успех у животу.

Пројекат се организује у сарадњи са више институција регионалног карактера, са намером да се прошири у целој Шведској, а и у Европи. Наши сарадници на пројекту у Шведској су основне школе, средње школе, више школе, слободни пројекти све од фудбалске екипе до удружења грађана. Наш партнер у ЕРАСМУС плус програму за омладину је Дом културе Студентски град Београд. 

Важни су нам демократски принципи у пројекту: једнака права и могућности свих учесника, без обзира на пол, етничку и друштвену припадност, веру или друга уверења. Могућност се даје свим активним учесницима у пројекту да имају утицај на резултат радионице.

О ИНСТРУКТОРИМА РАДИОНИЦЕ И ГЛУМЦИМА ПРЕДСТАВЕ

Suzanna је рођена у Гетеборгу, родитељи су јој дошли у Шведску из Суботице средином шездесетих година, као гастарбајтери. Сузана је живела и одрасла у Шведској већи део свог живота. Сан њених родитеља је увек био да зараде довољно велики капитал и да се врате у своју земљу. Како то утиче на њу и на њен идентитет?

Жељко је дошао у Шведску као избеглица из бивше Југославије. Након завршене глумачке Академије у Новом Саду 1991. Године у класи професора Радета Марковића започиње каријеру у театру. Тамо су му фамилија, пријатељи, језик и његов културни идентитет. Долазак у Шведску током деведесетих је био прави шок, пад на другу планету. Он постаје незнанац сам себи међу свим другим странцима у Шведској.


Funded by Erasmus + program of the European Union 

 

Top