ŽIVOT IZ DVA DELA

Utorak, 18. oktobar
20.00, Velika sala

Teatar Theatron, Malme, Švedska u saradnji sa redakcijom pozorišnog programa Doma kulture „Studentski grad", realizuje projekat HERO'S JOURNEY pod pokroviteljstvom Erasmus + programa za omladinu u sklopu koga će se odigrati predstav ŽIVOT IZ DVA DELA. Više o projektu pogledajte na sledećem linku: https://www.dksg.rs/cir/heros-journey-workshop/
 

Teatar THEATRON, Malme, Švedska
ŽIVOT IZ DVA DELA*

Autorski projekat glumaca: Suzanna Santrač, Željko Santrač
Režija: Tomas Lindstrom
Dramaturg: Jan Mark
Scena: Stine Martinsen

*Broj gledalaca je ograničen. Ulaz je slobodan uz obavezno prijavljivanje na biletarnici, na broj 011 269 14 42 ili na mejl: teatar@dksg.rs 
 

O predstavi:
Dvoje glumaca se kreće u sopsvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama. Mnogi stanovnici naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu, o tome kako možemo da živimo zajedno i kako migracije utiču na nas. Uloge i stvarni život glumaca u predstavi se poklapaju.

Pitanja koja predstava postavlja: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega ne želimo da se sećamo iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu? Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji, naša rodna gruda, čak i dostojanstvo, ali naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.Posle predstave serviramo čorbu i razgovaramo sa vama o migracijama, željama i o tome šta smo spremni da ispričamo iz našeg detinjstva našoj deci/budućim generacijama?

Predstava je odigrana do sada 180 puta na švedskom i 10 puta na srpskom jeziku.

O glumcima:

Suzanna je rođena u Geteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom šezdesetih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju i na njen identitet?

Željko je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke Akademije u Novom Sadu 1991. Godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo su mu familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom devedesetih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi među svim drugim strancima u Švedskoj.

www.teatertheatron.se


Funded by Erasmus + program of the European Union 

 

Top