REGIONALNA KONFERENCIJA "RAZBIJENO OGLEDALO: PROBLEM IDENTITETA U POSTJUGOSLOVENSKOM DOKUMENTARNOM FILMU"

 

XVII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE u DKSG

 

Bijenale studentske grafike Srbije se po sedamnaesti put održava u Domu kulture Studentski grad od 10. do 31. maja. Otvaranje Bijenala u Velikoj galeriji i Galeriji DKSG biće upriličeno 10. maja u 13 časova.

 

Kroz manifestaciju Bijelnale studentske grafike se ostvaruje jedan od glavnih ciljeva redakcije Likovnog programa Doma kulture Studentski grad, a to je afirmacija rada studenata i mladih umetnika koji tek stupaju na savremenu umetničku scenu i koji u svojim istraživanjima na inovativan način pristupaju umetničkom mediju. Ovogodišnje Bijenale studentske grafike je okupilo 101 autora predstavljenog sa 176 radova. Uvid u rad nove generacije budućih umetnika omogućava formiranje jasne slike različitih pristupa i umetničkih praksi studenata sa Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta umetnosti iz Niša, Fakulteta umetnosti iz Zvečana, Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, Državnog univerziteta, Departmana umetnosti iz Novog Pazara i s gostima s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

 

Nagrađeni studenti će imati priliku da realizuju svoju prvu samostalnu izložbu do kraja godine u organizaciji Doma kulture Studentski grad, a to su: Iva Kalšan (Fakultet likovnih umetnosti, Beograd), Jelena Savić (Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac), Marija Gavrilović (Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac) i Petar Davidović (Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac). Pohvaljeni studenti, Leonija Milisavljević (Akademija umetnosti, Novi Sad), Jovan Đuričić (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) i Albina Tusunović (Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo, BiH), su se “istakli su se smelim ispitivanjem granica medija i već definisanim poetikama”. Žiri je zasedao u sastavu: Nikola Korać, grafičar, Marija Grahovac, grafičar i Nataša Janković iz Centra za grafiku AKADEMIJA.

 

Takođe, ove godine je po prvi put ostvarena saradnja sa Grafičkom kolonijom mladih u Prolom Banji, te je savet ove kolonije odabrao Jelenu Savić sa FILUM-a – Kragujevac, da učestvuje na ovogodišnjoj koloniji.

 

Top