DKSG gostovanje u SKC Novi Sad

VOLT VITMEN

VOLT VITMEN

 

U utorak 10. maja u 20 sati u Klubu-knjižari Magistrala biće održan razgovor o Voltu Vitmenu (31. 5. 1819 – 26.3.1892) u kome će učestvovati Bojana Aćimović i Vladislava Gordić Petković uz inserte iz filma Pitera Vira Društvo mrtvih pesnika.

 

Kada je umro Vitmen, najuticajniji američki pesnik, novinar, prevodilac i esejista, njegovo telo bilo je izloženo javno, gde se od njega oprostilo hiljadu ljudi.Pisao je otvoreno o seksualnosti, smrti, prostituciji, koristeći neobične slike i simbole. Ukinuo je granicu između pesničkog i svakodnevnog govora, uvodeći jezik novina, popularne nauke... u dugi stih, bez metra i rime. Poznata zbirka Vlati trave nastajala je od 1850, objavljena je 1855, a menjana je do pesnikove smrti. Umesto imena autora na knjizi je stajao Vitmanov portret. Ezra Paund je za Vitmena rekao: He is America.

 

Na programu će biti predstavljeno nedavno objavljeno reizdanje Vlati trave u prevodu Ive Andrića, Tina Ujevića i Tihomira Vučkovića, kao i ostala izdanja iz edicije Veliki prevod.

Top