ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA “PSIHO-SEANSA” U PRODUKCIJI AFC DKSG

"VILA ANTROPOF" POBEDNIK DEVETE BALKANIME!

 

Film „Vila Antropof“ Vladimira Lešiova i Kaspara Jancisa osvojio je Gran Pri festivala Balkanima, nagradu „Novi Beograd“, koja je dodeljena 6. oktobra u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad u Beogradu.

Ovaj film iz Letonije žiri je pohvalio zbog originalnog, sugestivnog i suverenog korišćenja ključnih filmskih elemenata kao što su režija, animacija, ideja, dizajn i zvuk koji čine jedinstveno i uznemiravajuće ostvarenje. 
Nagradu za najbolji film jugoistočne Evrope dobio je film „Vrisak“ (The Scream) autora Sebastijana Kosora iz Rumunije. Žiri je u njemu video izvanrednu interpretaciju jedne autentične umetnosti kao što je slikarstvo pomoću druge umetnosti kao što je animacija, ali i dramatično delo kakvo se retko viđa u animiranim filmovima. 
Osim glavnih nagrada iste večeri uručena su i priznanja najboljim animiranim filmovima u više kategorija. 
Međunarodni žiri studentskih filmova i filmskih škola u sastavu činili su Rune Erikson, autor animiranih filmova iz Norveške, Ivan Ramadan, autor animiranih filmova iz BiH, i Miroslav Simonović, osnivač škole animiranog filma u Vranju.

Oni su doneli odluku da nagradu “Zoptic” dodele filmu „Mreža“ (Net) autora Igora Đorđevića. Nagrada se sastoji od diplome i knjige Zorana Perišića „Visual Effects Cinematography“. Priznanje SAE Instituta pripalo je filmu „Potemkin 10“ Relje Ilića iz Srbije za istraživački pokušaj i dalje tehničko istraživanje. Nagradu čine diplome i kurs 3D animacije SAE Instituta. 

Nagrada za najbolju školu dodeljuje se Univerzitetu umetnosti u Poznanu iz Poljske (University of Arts in Poznan) za likovnu slobodu i umetničku originalnost ujednačenu kroz kvalitet prikazanih filmova na festivalu. 

Za najbolji film studentskog takmičarskog programa izabrano je ostvarenje „Medved i ja“(Bear Me) autorke Kasije Vilk iz Nemačke za dobro artikulisanu celinu i snažan likovni indentitet. 

Žiri međunarodnog programa zasedao je u sastavu Jirži Kubiček, scenarista i autor animiranih filmova iz Češke, majstor zagrebačke animacije Joško Marušić i Čedomir Vasić, umetnik iz Srbije.

Prema njihovom mišljenju, specijalnu nagradu festivala zaslužio je film „Genetski inženjering“ autora Marka Jozovića iz Srbije, za skladan odnos između ključnih animacijskih elemenata, dramaturgije, tajminga i ritma. Najduhovitijim ostavrenjem festivala proglašen je film „Veliki kadar“(Bigshot) Morisa Huvelina iz Francuske

Francusko ostvarenje „Alterate“ (Aalterate) Kristobala de Oliveire  dobilo je specijalnu nagradu za izvrsnu trasformaciju različitih grafičkih elemenata u sugestivnu celinu, dok je film „Tinamv1“Adnana Popovića iz Austrije nagrađen za hrabro eksperimentisanje sa apstraktnim grafičkim, luminokinetičkim i novomedijskim elementima. Filmu „Molim vas za strpljenje“ (One Moment Please...) Holanđanina Martina Kopmana uručena je nagrada za originalnu ideju. Posebno priznanje za izuzetan film o važnosti humanitarnog rada, Balkanima festival je dodelio filmu “Žino”, autora Shinichiro Kimura iz Japana.

Top