Veče lingvista - PAVLE ĆOSIĆ i DANKO ŠIPKA

Utorak 7. jun u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“  /LIVE @domkulture_studentskigrad/
Veče lingvista – PAVLE ĆOSIĆ i DANKO ŠIPKA

Danko Šipka predstavlja knjigu Pavla Ćosića JEZIČKE NEDOUMICE: ZABLUDE I MITOVI (Prometej i Kornet, 2022)
Pavle Ćosić predstavlja knjigu Danka Šipke OD NAŠIH RUSA DO KOMŠIJINE KRAVE: NEOBAVEZNI KIBICERSKI GLOSAR OPŠTIH RAZGOVORNIH MESTA (Prometej, 2015)

Pavle Ćosić (1967, Beograd) diplomirao je Srpskohrvatski jezik i opštu lingvistiku. Radio je kao lektor i novinar. Bio je saradnik na rečniku SerboCroatian-English Colloquial Dictionary D. Šipke. Na univerzitetu u Poznanju (Poljska) bio je lektor za srpski jezik. Autor je knjige Srpski za strance – Testovi, vežbe i igre. Osnivač je umetničke trupe Ilegalni poslastičari, u okviru koje je osnovana izdavačka kuća Kornet, koja se bavi i drugim oblicima umetničkog izraza, kao što je radionica Prošireno polje (u saradnji s DKSG). Objavio je roman Leposava (preveden na engleski, holandski i poljski jezik) i Rečnik sinonima. Objavljuje tekstove iz popularne lingvistike. 

Danko Šipka (1962, Banjaluka) studirao slavistiku u Sarajevu, magistrirao i doktorirao lingvistiku u Beogradu; doktorirao psihologiju na Institutu za psihologiju Poljske akademije nauka i magistrirao rusistiku na Univerzitetu Adam Mickjevič. Fulbrajtov stipendista u SAD i Humboltov stipendista u Nemačkoj. Polja njegovog interesovanja su leksikologija i leksikografija, s uticajem psiholingvistike i kognitivne lingvistike, kontrastivno proučavanje slovenskih jezika i kompjuterska lingvistika. Bio je konsultant Kompjuterske laboratorije Univerziteta Države Nju Meksiko, kao i mnogih firmi među kojima je Microsoft. Redovni je profesor slavistike na Državnom univerzitetu Arizone i direktor za nastavu i razvoj Instituta strateški važnih jezika. Objavio je 24 knjige. 
 

Top