UVOD U INFORMACIONU PISMENOST

Utorak, 18. oktobar, 19.00, Čitaonica za referensni rad i grupno učenje

 

Učestvuju: prof. dr Dragana Grujić, Obrad Vučkovac i Nataša Papić

Priručnik Uvod u informacionu pismenost nastao je na temelju angažovanja bibliotekara zaposlenih u Biblioteci Doma kulture „Studentski grad“, na polju širenja informacione pismenosti kod studenata osnovnih i postdiplomskih studija, primarnih korisnika usluga naše Biblioteke.

Razvoj pismenosti, ne samo tradicionalne, već i digitalne, matematičke, naučne, ekološke, informacione i medijske, od suštinske je važnosti za razvijanje veština kritičkog mišljenja i razumevanje aktivnog učestvovanja u građanskom društvu. Bibliotekari mogu odigrati veoma važnu ulogu u ovom obrazovnom procesu, edukujući svoje korisnike o načinima pristupa, pretraživanja, evaluacije i deljenja informacija. U UNESKO-vim smernicama za informacionu i medijsku pismenost, biblioteke se prepoznaju kao posebno značajne za širenje informacione i medijske pismenosti, jer su svima dostupne. Osmišljavanjem i organizovanjem različitih edukacija, uključivanjem građana u kreiranje sadržaja i širenje informacija, one mogu značajno osnažiti i unaprediti kompetencije građana, što se informacione i medijske pismenosti tiče. Biblioteka DKSG je rukovodeći se standardima najbolje prakse i potrebama svojih korisnika još 2012. prepoznala svoju ulogu i krenula sa raznim edukacijama na temu informacione pismenosti.

U želji da predavanja i neke od tema kojima smo se bavili ostanu zabležene i dostupne širem auditorijumu nastao je ovaj priručnik.

Top