UMETNIČKA REZIDENCIJA - ISKAZIVANJE INTERESOVANJA

Otvoreni poziv za iskazivanje interesovanja za Umetničku rezidenciju u studentskom domu „Studentski grad“ u Beogradu u okviru projekta "Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse". Poziv je namenjen profesionalcima iz oblasti umetnosti i društvenih nauka, bez velikog internacionalnog iskustva, sa iskustvom i/ili interesovanjem za interdisciplinarne društveno-umetničke prakse, participativnu umetnost i arhive.

Kratak opis projekta 

Projekat „Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse“ za cilj ima da podstakne studentsku populaciju u studentskom domu „Studentski grad“ u Beogradu da učestvuje u stvaranju savremene umetnosti upotrebom metoda za arhiviranje u okviru zajednice i rezidencijalnog boravka umetnika i kustosa u studentskom domu. Savremene umetničke prakse imaju veliki kolaborativni i participativni potencijal za otkrivanje specifičnog pogleda na istoriju i život zajednica, kao i potrebe njihovih članova.  

Ciljevi i pravila ovog poziva za iskazivanje interesovanja 

Želimo da se povežemo sa što širim krugom kreativnih profesionalaca zainteresovanih da saznaju više o ovom projektu, koji će biti potencijalni podnosioci projektnih prijava za program Umetničke rezidencije u „Studentskom gradu“ u Beogradu.

U centru našeg interesovanja je participativna umetnost  – vid umetnosti kojim se podstiče saradnja sa zajednicom, kao i uspostavljanje i istraživanje ljudskih odnosa, bez obzira na konkretnu formu i medij koji koristi  (kao što su, ali ne moraju biti ograničeni na: relacionu umetnost, dokumentarni film, fotografiju, digitalnu umetnost,  mural, instalacije, crtež, arhitekturu...).

Idealni kandidati prijavljuju se kao tim-dvojac ('umetnik' i 'kustos')* i potrebno je da su posvećeni radu sa zajednicom, odnosno u ovom slučaju, da su spremni za rad sa lokalnom studentskom populacijom, da je aktivno uključe u sve faze projekta, da kreiraju svoj rad sa studentima i za studente i da baziraju najmanje jedan deo svog projekta na osnovu novoformirane digitalne arhive o studentskom životu. Potrebno je da kandidati poseduju osnovno iskustvo u istraživanju i participativnoj umetnosti, kao i da su spremni da provedu određeno vreme u studentskom domu, komuniciraju i razvijaju svoj rad sa studentima na licu mesta. Posebna dodatna obuka biće obezbeđena pre početka Umetničke rezidencije. 

*Ukoliko ste umetnik i još uvek nemate tim/kustosa, možete da aplicirate samostalno u ovoj fazi. 

Ukoliko budu izabrani, kandidati će biti predstavljeni koordinatorima projekta koji će im detaljnije prezentovati projekat, podeliti svoja saznanja o studentskom domu i digitalnoj arhivi, dok će kandidati imati priliku da posete studentski dom pre nego što konačno prijave konkretan projektni predlog za program Umetničke rezidencije. U ovom trenutku, potrebno je samo iskazivanje interesovanja.

Ko može da aplicira 

Pozivamo kreativne profesionalace širokog spektra iz oblasti umetnosti, kulture i društvenih nauka – umetnike, kustose,  istraživače, teoretičare, edukatore i one koji su interdisciplinarno orjentisani – da se prijave individualno ili kao tim-dvojac (’umetnik’ i ’kustos’) tako što će poslati:

- Kratak CV (ne duži od 2 strane)
- Linkove do internet stranica ili drugih izvora informacija o svojim aktivnostima
- Kontakt informaciju (imejl adresa)

Imejl  treba da nosi naziv ’(Beograd) Umetnička rezidencija- Oni žive’.

Materijal poslati na: http://air@theylive.eu

Krajnji rok za apliciranje je 31. maj 2021.

Svi kandidati će biti obavešteni o rezultatima selekcije do 15. juna 2021. 

Selekciju će izvršiti žiri koga čine članovi Instituta za savremenu umetnost iz Cetinja, Crna Gora. 

Kontakt informacije 
Više informacija o projektu možete naći ovde: http://theylive.eu
Ukoliko imate upit, pišite na: air@theylive.eu

Top