U ČAST LEONARDU KOENU

Odajemo mu počast video izborom bitnih pesama i nastupa

Utorak, 22. avgust, 19.00, Mala sala

U ČAST LEONARDU KOENU

Predavač Mićun Ristić

U slučaju velikog interesovanja program će biti održan u Velikoj sali. 

 

Kada se 1967. otisnuo u kantautorske vode Koen je imao četiri pesničke zbirke, dva romana i niz književnih nagrada iza sebe. Ipak su njegovi stihovi, složeni i vrlo lični, tek u muzičkom kontekstu i nošeni hipnotišućim glasom, uplovili u intimu miliona ljudi.

 

Krajem sedamdesetih je imao nervni slom i dugo se lečio. Na kraju se pomolio i petogodišnje ćutanje okončao knjigom milosti. Onda je sa I’m Your Man postao pop zvezda. Na The Future se obračunavao s pravcem u kom se kreće sadašnje društvo; iz njega se povukao u budistički manastir. Nije postao budista, ali su dva spiritualna albuma i Knjiga čežnje sabrala uvide sa ove duhovne potrage. Na scenu se vratio u poznim godinama, delom zbog prevare dugogodišnje prijateljice i menadžerke koja je proneverila njegov novac. Koncerti koje je sa mladićkom energijom održao u ovom milenijumu ujedinili su pripadnike svih generacija i ljubitelje različitih muzičkih žanrova, od panka do šansone. U ovom periodu je pomirenost sa životom i sa samim sobom dala novu boju Leonardovoj muzici i poeziji.

 

Na poslednjem albumu pomirio se i sa smrću. Odajemo mu počast video izborom bitnih pesama i nastupa, uz kraću uvodnu reč.

Top