THE ROLLING STONES U ŠEZDESETIM GODINAMA

Sreda, 17. januar u 19.00

Stonsi su krajem 2023. izdali album sa nekoliko dobrih pesama, u aprilu ove godine kreću na svetsku turneju. Ron Vud će u junu proslaviti 77 rođendan, dvojica glavnih su stariji. Stvar je opšte kulture i dobrog ukusa znati ponešto o bendu čija karijera traje duže od šest decenija.

Na početku šezdesetih u Britaniji je broj muzičara, posvećenih električnom ritmu i bluzu bio - dvocifren. Publike beše nešto jedva više, ali su brojke brzo rasle. Na prvi koncert The Rolling Stones u Marki klubu 1962. došlo je troje, na drugi tridesetoro - već sledećeg meseca ih je bilo tri stotine. Entuzijazam je zarazan. Ljudi sa BBC radija su 1963. odbili da emituju rane snimke grupe jer glas pevača zvuči suviše ”crno”. Odluka je rasistička, a procena tačna: bend je ”beloj” omladini prenosio svoj doživljaj afroameričke muzike. Kao glavni bundžija protiv pravila igre establišmenta isprva je viđen Brajan Džons, pao je u drugi plan kad su Džeger i Ričards izrasli u vrhunski autorski tandem. Na kraju je i ispao iz slike.

Istorija Stonca u 60-im je uzbudljiva a njihovi nastupi (od klupskih do onog u Altamontu) i mpresivni i u vizuelnom smislu. Najvažnije, braćo i sestre, jesu pesme. Dobrih je toliko da ne mogu sve da stanu u celovečernje predavanje; predaćemo se onim najboljim.

Top