THE BAND 2

Utorak, 23. maj

19.00, Mala sala 

THE BAND 2
Rana istorija grupe je priča o preobražaju. Pod imenom The Hawks su sedam godina svirali obrade po klubovima na potezu od Toronta do delte Misisipija. Skrasili su se u ruralnom
Vudstoku i mesecima snimali, najpre sa Dilanom, a potom i svoj debi album. Na Music from Big Pink (1968) su se predstavili kao grupa sa jedinstvenim zvukom, originalnom vokalnom
koncepcijom i velikim autorskim pesmama. Za manje od godinu dana The Hawks su postali The Band, vrhunski. Zlatni period su okončali veličanstvenim oproštajnim koncertom 1976.
godine. Plan je bio da malo pauziraju, ostvare solo ambicije, a onda nastave dalje. Nije ispalo tako. Glavni autor Robertson je izgubio interesovanje za turneje i udaljio se od ostalih, pa su nastavili bez njega.
Drugi deo njihovih karijera je priča o suočenju sa gubitkom. Imali su bratsku povezanost, kreativni uzlet i 1974. nastupali su na stadionima, a deset godina kasnije vratili su se u male dvorane. Senzibilni i krhki Menual je izvršio samoubistvo. Ostali su se presabrali: prijatelja nema više, slava i uspeh su se istanjili, jedino je ljubav prema muzici ostala neokrnjena. Što samostalno, što u kolaboraciji s drugima, svaki je napravio još inspirativne muzike. Dvojica to i dalje rade, a preminulima pesme posvećuju kolege, od ispisnika (Klepton) do onih čije vreme tek dolazi (Drive-By Truckers).
 

Top