TAKMIČARSKI PROGRAM 2- Improvizovanu muziku uživo izvode Katarina Ranković / Lady K, pijanistkinja i kompozitorka Izvanredni Bob, audio-vizuelni umetnik

Utorak 21. novembar, Mala sala u 21:00

OTICANJE animirani lutka film (The Leak) r: Paola Kubiljos, Belgija, 2023, 7:40

Festivali: Leuven Belgija, Premijer Plan-Anže Francuska, Animfest Atina, Grčka, 25+ festivala

 

POLUBOGINJE animirano-eksperimentalni (Demi Godesses) r.Martin Gerik, Nemačka, 2023, 7:25  

Poluboginje je drugi esej o još uvek dominantnim mračnim aspektima našeg modernog društva. Zamišljen je kao nadrealni antipatrijarhalni misaoni eksperiment i postavlja važna pitanja o rodu, moći i društvenim promenama, podstičući nas da razmislimo o tome kako bi se istorijski obrasci diskriminacije i ugnjetavanja mogli ponoviti ili prevazići u svetu obrnutog roda. Ona izaziva gledaoca da se suoči sa sopstvenim pretpostavkama i predrasudama, i da razmotri mogućnosti pravednijeg društva.

 

MERMER I VETAR (Marble and Wind) dokumentarno-eksperimentalni r. Aleks Broudvel, SAD, 2023, 4:25, super 8

Film, nemi dnevnik u dve rolne, koji obuhvata posete Akropolju u Atini i proročištu u Dodoni, gde su sveštenice gatale na osnovu vetra u drveću.

 

ZAPLJUSKIVANJE (Backwash) dokumentarno-eksperimentalni r. Žiči Legran, Francuska, 2023, 3:33, 35mm

I u tišini između vrhova talasa, Vlada večiti ritam zapljuskivanja.

 

MUDAR (Mudar) eksperimentalni r. Davide Kanali, Portugalija, 2023, 6'

 

ODTAMNJENO (Undark) anmirani r. Ustin Dančuk, Ukrajina, 2023, 3:25

Ovaj film je fikcionalizovana verzija tragične istinite priče o takozvanim „radijum devojkama“: radnicama u fabrici koje su patile i umrle od radijacione bolesti, kao rezultat upotrebe boje na bazi radijuma u proizvodnji svetlećih satova. Mešavina mračne komedije, istinite priče i bodi horora u stilu crtanih filmova iz 1920-ih. Film prati Beki, koja radi u fabrici satova, otkrivajući nezdravu fascinaciju užarenom bojom.


KAKAV DIVAN DAN ! (What a Lovely Day !) kratki igrani r. Aleksandra Elofson, Švedska, 2023, 4'

Rano ujutro, voajer se budi i šunja na plažu da vidi damu kojoj se divi dok se kupa gola. Crta portret svoje voljene osobe i sanja o tome kako provode vreme zajedno. Da li će ona ikada saznati kako se on oseća? Nemi film poigrava se sa obrnutim rodnim ulogama.

 

POBEDI (Win) dokumentarno-eksperimentalni r. Jiran Kin, Kina, 2023, 3:19

Kada beskrajna "plima" iznenada dođe na vas u jednom trenutku, jureći i zapljuskujući ...... Da li prestajete da se borite i tonete, birajući da se polako udavite u ovom beskrajnom moru bede? Ili škrgućete zubima i pokušavaš da isplivaš? Njen izbor je ...


PRETNJA (Threat) eksperimentalni, r. Julija Enkelana, Rumunija, 2023, 1:31

pretnja da će postati muški pogled - pretnja da će mu se nedostajati glas - pretnja nastupa - pretnja od mesa - pretnja erotikom - pretnja razumevanje želje kao objektivizacije - pretnja čežnje da se uklopi - pretnja ogledalom - pretnja starih navika - navika pretnje - neprilagođena po prirodi - po kontekstu - kraj igre - pretnja da postane pretnja - pretnja - pretnja - srce - ponovno pokretanje -

 

DELOVI (Parts) eksperimentalni, r. Majkl Lajons, Japan, 2023, 4:47, 16mm film

Ovaj nemi film nastao bez kamere ispituje odnos delova i celine. Elektronske komponente su fotogramirane na štampi od 16 mm. Pomeranja u vremenu i prostoru spajaju delove u apstraktni dinamički geštalt.

 

MUZEJ (The Museum) kratki igrani, r. Mario Duset, Kanada, 2023, 12:50

Prvi sastanak počinje dobro, ali se onda završava užasno.

 

Ukupno trajanje: 57:19

Top