SVETSKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „A SAD SE SPUŠTA VEČE“ AUTORKE MAJE NOVAKOVIĆ

Danas, 9. aprila, u takmičarskom programu kratkometražnih dokumentarnih filmova na 50. jubilarnom me

SVETSKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „A SAD SE SPUŠTA VEČE“ AUTORKE MAJE NOVAKOVIĆ

 

Danas, 9. aprila, u takmičarskom programu kratkometražnih dokumentarnih filmova na 50. jubilarnom međunarodnom festivalu Visions Du Reel u Nionu, u Švajcarskoj, premijerno će biti prikazan film autorke Maje Novaković „A sad se spušta veče“ („Then Comes the Evening“) u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG.

 

https://www.visionsdureel.ch/en/2019/film/then-comes-the-evening?fbclid=IwAR1l7LNMQ_XyegIu3ep-eHgD16kTUr2pbCl_3i2rtODCzCHm8jtKTeYV-U8

 

Ovaj dokumentarni film prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

 

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković.

 

Link za trejler filma:
https://www.youtube.com/watch?v=2uYUhrJvbpQ

 

Maja Novaković (1987, Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina) osnovne i master-studije završila na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pohađala radionicu filmske režije u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama sa prijavljenom tezom Poetika nasleđa u delu Sergeja Paradžanova na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnica je Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu. Zaposlena kao istraživač-saradnik na Matematičkom institutu SANU u Beogradu. Autorka je kratkometražnog eksperimentalnog ostvarenja Umirući film iz 2015. godine, koji je prikazan na festivalima u Beogradu, Novom Sadu i u Poljskoj.

 

Krajem aprila film će imati i svoju severnoameričku premijeru na prestižnom festivalu dokumentarnih filmova Hot Docs u Torontu, u Kanadi:

https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=89900~6052eab3-8904-4c72-8914-433e6b8b62f1&epguid=2157979d-886e-46a2-ace8-e46670981e8a&fbclid=IwAR1qzJ-VeZx-W--nQnoE4w8PubeEJ4BdZ-4-wqptpasBAQeIysolNAu8zrU

 

Top