SVETSKA LETNJA AKADEMIJA PANTOMIME I TEATRA POKRETA

1. jul - 7. jul 2021.
10.00 - 19.00, Velika sala

Svetska organizacija pantomimičara u saradnji sa Domom kulture „Studentski grad" organizuje prvu Svetsku letnju akademiju pantomime i teatra pokreta kroz izuzetne radionice namenjene glumcima, igračima, performerima, scenskim izvođačima, nastavnicima, pedagozima i naravno pantomimičarima. Program kakav se veoma retko sreće u Srbiji je namenjen profesionalcima, ali i onima koji to žele da postanu.

Intenzivan rad od 40 časova u jednoj sedmici sa dodatnim probama/mentorskim radom na etidama koje će biti javno prikazane na kraju programa, nakon čega svaki polaznik dobija certifikat Svetske organizacije pantomimičara sa opisom radionica.


PROGRAM

A) Dramska telesna pantomima („Mime Corporel Dramatique“ osnove tehnike Etjena Dekrua) - prof. dr Džordž Maskarenhas (Brazil)

B) Predstava na - predstava sa („Šow Off - Šow On“ tehnike pantomime na otvorenom i uličnih performansa) - prof. Ofer Blum (Izrael)

C) Telo koje glumi („Acting Body“ osnove tehnike Marsela Marsoa u kombinaciji sa neverbalnim glumačkim izrazom) - prof. mas. Marko Stojanović (Srbija) 

D) Telo koje igra (Srpski folklor)

Za sve informacije i prijave obratite se mejlom na office@worldmime.org ili Marku Stojanoviću na marko@pantomima.rs ili telefonom +381 60 03 20 169.

www.pantomima.rs
www.worldmime.org
www.facebook.com/WMOAcademy
www.facebook.com/worldmime
www.instagram.com/worldmime


O PREDAVAČIMA

Prof. dr Džordž Maskarenhas je profesor na državnom univerzitetu u Salvadoru u državi Bahija u Brazilu koji je godinama radio sa profesorima Korin Sum i Stivom Vesonom koji su vodili školu Etjena Dekrua nakon njegove smrti i jedan je od najvećih stručnjaka za tu tehniku i član Svetske organizacije pantomimičara i Radne grupe za neverbalno pozorište Međunarodnog pozorišnog instituta. Tehnika „Dramske telesne pantomime“ neprecizan prevod za „Mime Corporel Dramatique“ Etjena Dekrua, oca savremenog telesnog izraza nije dovoljno poznata u Srbiji, a predstavlja osnov studijskih programa neverbalnog pozorišta i škola pantomime u svetu iz kojih se često regrutuju izvođači za trupe savremenog baleta i cirkusa.


Prof. Ofer Blum iz Izraela je diplomirao na Evropskoj akademiji teatra pokreta - Studio Maženia Ele Jaroševič (tehnike Tomaševskog i Marsoa), obučavao se u međunarodnim školama Etjena Dekrua i Marsela Marsoa i ima iskustvo duže od 35 godina nastupajući širom sveta na ulici, u cirkusima i u pozorištima, te izuzetno poznaje zahteve sva tri prostora, sve tri publike. Obučavao je mlade pantomimičare na tri kontinenta. Osnivač je i podpredsednik Svetske organizacije pantomimičara.


Prof. mas. Marko Stojanović je nakon studija glume na FDU u Beogradu specijalizovao pantomimu u Internacionalnoj školi mimodrame Marsela Marsoa u Parizu i ekspert je za neverbalnu komunikaciju što je uobličio kroz program u kojem se prožimaju elementi tehnike Marsela Marsoa sa elementima neverbalne komunikacije i telesnog glumačkog izraza.
Godinama je bio profesor scenskog pokreta i glume na Akademiji lepih umetnosti i držao je masterklasove na pozoršnim akademijama u Stokholmu, Šangaju, Tbilisiju, Sofiji i Fudžeiri. Osnivač je i predsednik Svetske organizacije pantomimičara i inicijator i kopredsednik Radne grupe za neverbalno pozorište Međunarodnog pozorišnog instituta.

Top