SERIJAL "GDE SU I ŠTA RADE DANAS"- NIKOLA VELICKI

Subota, 23. januar

U iščekivanju jubilarnog XX Bijenala studentske grafike Srbije, manifestacije koja se od 1982. godine tradicionalno održava u Domu kulture Studentski grad, a koje je ove godine odloženo zbog epidemiološke situacije, likovna radakcija pripremila je serijal kratkih video priloga pod nazivom „Gde su i šta rade danas“. Serijal je posvećen dobitnicima nagrada Bijenala studentske grafike, kao i onim umetnicima koji su svoje prve samostalne izložbe imali u Domu kulture Studentski grad, a danas su već afirmisani učesnici savremene likovne scene i profesori na visokim umetničkim školama.

U prvoj epizodi ovog serijala, o svom umetničkom putu, prvoj samostalnoj izložbi, o tome šta danas radi, kao i o drugim interesantnim pitanjima govoriće Nikola Velicki, dobitnik nagrade XIII Bijenala studentske grafike Srbije i Crne Gore, 2006. godine, vizuelni umetnik, asistent na odseku za grafiku, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Nikola Velicki je rođen u Nišu 1983. godine, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008, u klasi profesora Miodraga Mlađovića i na istom fakultetu je stekao doktorat 2018. godine, u klasi profesora Vladimira Veljaševića. Dobitnik je tri nacionalne nagrade za grafiku - Veliki pečat, Grafički kolektiv, Beograd , 2016, Nagrada za grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2007, Nagrada za grafiku na 13. Bijenalu studentske grafike SCG, Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2006. godine. Izlagao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Do sada je priredio 18 samostalnih, a sa svojim radovima je učestvovao na više od 50 kolektivnih izložbi. Član je ULUS-a od 2009. godine.

 

Top