ŠKOLA AVANGARDNOG FILMA: AUSTRIJSKA AVANGARDA

Škola avangardnog filma posvećena je andergraund i eksperimentalnim filmskim autorima i autorkama iz Austrije, od 1950-ih do savremenog doba, kao što su Peter Kubelka, Kurt Kren, Valie EXPORT, Fridl vom Gröller, Peter Tscherkassky... Škola se održava u Domu kulture Studentski grad od marta do juna 2020, sa jednim zatvorenim i jednim javnim programom svakog meseca.

Polaznici škole čitaće tekstove iz istorije austrijskog avangardog filma i slušati predavanja kustosa i umetnika iz Austrije. Pozvaćemo cenjene i poznate stručnjake s kojima je Akademski kino klub Doma kulture Studentski grad već sarađivao, poput Petera Tscherkasskog, Eve Heller, Geralda Webera (sixpack films, Beč), Jurija Medena (Austrijski filmski muzej, Beč)... Jednom mesečno polaznici će takođe u DKSG prisustvovati javnom prikazivanju filmova stvaralaca u fokusu.

Završni proizvod Škole avangardnog filma biće kratka publikacija – knjiga eseja koje bi o odabranim umetnicima napisali polaznici škole (na srpskom i na engleskom).

Broj polaznika škole: od 4 do 8. Neophodno poznavanje engleskog jezika. Potrebno je prijaviti se i priložiti kratku biografiju na mejl ivan.velisavljevic@dksg.rs, do 1. februara 2020. godine.

Škola se organizuje uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

Top