„SHOWCASE" Godišnje prestavljanje studenata Institut za umetničku igru

Utorak 21. decembar
20.00, Velika scena

Institut za umetničku igru Beograd, Srbija
SHOWCASE*
Godišnje prestavljanje studenata instituta svih odseka.

U okviru premijernog plesnog projekta SHOWCASE biće prikazane koreografske minijature i performansi studenata svih nivoa studija Instituta za umetničku igru, koje su nastale u radu s respektabilnim koreografima i gostujućim predavačima.

*Ulaz besplatan

„SHOWCASE" Instituta za umetničku igru, Beograd -2021

Šta objedinjuje savremeni ples, čije je polazište u slučajnosti, tišini, geometriji, sa klasičnim baletom koji donosi muziku večnog Šostakoviča ili Čajkovskog i koreografije koje je izmaštao slavni koreograf Marijus Petipa sa nasleđem ruskog i slovačkog folklora? Institut za umetničku igru u Beogradu, u svom godišnjem prikazivanju studentskih radova, rađenih pod vođstvom vrsnih pedagoga i koreografa, uspeva da, tokom jedne večeri, objedini ova tri  polja, pružajući zanimljiv i uzbudljiv program publici.

U koreografijama „Za 6“ i „86268 4226“ koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, vodi studente tragom eksperimenta, koji su započeli jedni od najvećih inovatora savremenog plesa - Mers Kaningam i Džon Kejdž, uvodeći  apstrakciju i slučajnost u pojam plesa kao i potpuno drugačiji tretman muzike i zvuka. Koreografija „Za 6“ se izvodi bez muzike, asocirajući na legendarni komad  „4'33" Džona Kejdža, koji je smatrao da sve što radimo može biti muzika ali i navodeći plesače na potpunu koncentraciju kao i povišenu svest o drugima u prostoru. Koreografija „86268 4226“ ispituje rad sa slučajnošću koja uslovljava kretanje plesača na sceni, ispisujući enigmatične putanje.

Balet majstor i primabalerina Amalia Mindrutiu iz Rumunije, gostujući profesor klasičnog baleta, repertoara i metodike na Institutu za umetničku igru i rukovodilac kompanije Balet mladih, realizuje složenu saradnju između mladih igrača iz Baleta mladih, studenata Instituta za umetničku igru, profesionalnih igrača iz Narodnog pozorišta u Beogradu kao i gostujućih igrača Nacionalne opere iz Temišvara. Oni će prikazati raspon svog umeća, igrajući varijacije između ostalog i iz čuvenih baleta Evgenije Onjegin i Don Kihota  ali i uz potresnu i magičnu numeru „Adios Nonino” („Zbogom oče”) Astora Pjacole.

Diplomac Instituta za umetničku igru Boban Kostić i njegova koleginica, studentkinja treće godine na odseku za Narodnu igru Nevena Antić, su izabrali zanimljiv pristup, istražujući kroz priču velikog pisca Alekseja Nikolajeviča Tolstoja nasleđe ruskog folklora i njegovo savremeno uprizorenje (Kostić) kao i nasleđe slovačkog folklora, kroz ljubavni duet (Antić), na taj način takođe i podsećajući  našu publiku na dve velike kulture.

Prof.  Dijana Milošević


 

Top