Serijal KOMUNIKACIJA U PARTNERSKOM ODNOSU - EPIZODA 2.

Ponedeljak 15. mart

20.00, Fejsbuk i Instagram

Predavač: Milan Damjanac

Najveći broj stručnjaka koji se bave partner- skim odnosima slažu se u zaključku da otvorena komunikacija predstavlja ključ uspešne veze. Empirijskim istraživanjima na ovu temu utvrđeno je da najčešće navođeni razlog za razmišljanje o raskidu/razvodu jeste nedostatak komunikacije i stalne svađe. Veliki broj raskida/razvoda češće je posledica nekonstruktivne komunikacije nego nedostatka ljubavi između partnera.

Osnovna odlika parova koji imaju dobru komunikaciju jeste da oni izražavaju sebe i svoje potrebe na otvoren i direktan način i izbegavaju komunikacijske ćorsokake u vidu prebacivanja i optuživanja onog drugog. Oni su u stanju da se usmere na rešavanje problema koji imaju, što znači da umeju precizno da ga definišu i priznaju da i jedan i drugi doprinose postojanju tog problema. Uspevaju da se drže teme tokom diskusije o problemu. Njihov razgovor ne prerasta u prebacivanje i prisećanje svega onoga što je partner pogrešio u prošlosti. Sposobni su da saslušaju i razumeju drugu stranu i njen način percepcije problema. Ne izbegavaju konflikte, već im otvoreno pristupaju i vide ih kao izazove i priliku da poboljšaju odnos i razviju bliskost.

Kroz četiri epizode ovog serijala saznaćete:

Šta je komunikacija i zašto je ona u partnerskom odnosu važna? Šta komunikaciju čini zdravom i funkcionalnom? U kojim uslovima vredi komunicirati, a u kojima ne? Koje su to glavne greške koje pravimo komunicirajući sa partnerom? Kako izgleda komunikacija koja može dovesti do rešenja problema i očuvanja dobrog odnosa između partnera? Šta je asertivna komunikacija?

 

Top