„Science at the Bar - Svrati na nauku”

Petak, 08. jul

Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović” /Amfiteatar

Povodom Dana nauke u Srbiji, 10. jula, Centar za promociju nauke u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu po prvi put organizuje jedinstvenu seriju predavanja pod nazivom „Science at the Bar - Svrati na nauku”. Tim povodom iz Izraela dolaze renomirani naučnici koji će, uz kolege iz Srbije, u opuštenoj atmosferi beogradskih kafea i barova održati seriju predavanja od 8. do 11. jula. 
   
Koncept približavanja naučnih tema i radova široj publici u neformalnom ambijentu, kao i večernji izlasci tokom kojih se sluša i razgovara o nauci, izuzetno su popularni u Izraelu. Ideja je prvenstveno zaživela u Tel Avivu, gradu koji je poznat kao „grad koji nikad ne spava“, baš kao i Beograd.  

Gosti iz Izraela dolaze u srpsku prestonicu sa nekim od svojih najzanimljivijih predavanja iz oblasti fizike, biomolekularne nauke i zoologije, dok će domaći predavači govoriti o istraživanjima i saznanjima na polju meteorologije, evolucione biologije i etnomuzikologije. Kako je otkrivena „božija čestica“, šta da očekujemo od „klimatskog ringišpila“ u budućnosti ili šta možemo da naučimo od žirafe i slona, samo su neka od zanimljivih pitanja o kojima će se govoriti.                    

Predavanja naučnika iz Srbije i Izraela, dve zemlje koje ove godine obeležavaju 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, biće otvorena za javnost i održaće se na raličitim lokacijama. Gosti iz Izraela će predavanja održati na engleskom, a naučnici iz Srbije na srpskom jeziku.  

Raspored predavanja:

20:00 - dr Mihal Topaz i Vered Šapiro (Dr. Michal Topaz and Vered Shapiro)

An elephant, a Giraffe, and an engineer walk into a bar: When wild science leads to wild ideas  

30 minuta + pitanja i odgovori/jezik predavanja: Engleski

Ever thought what would you do if you had an elephant’s trunk? If you could navigate using echolocation like bats or lift heavy weight just like ants? Nature provides us with brilliant Ideas that can be used to solve human challenges with sustainable designs. This method is called bioinspiration (or: biomimicry). An interdisciplinary approach comparing biological challenges to engineering problems and natural adaptations into design solutions.

In an active lecture Vered and Michal from the Davidson Institute of Science Education, will use biomimetic thinking, and natural adaptations to solve some of the hardest challenges in… the bar! Answer questions like how can elephants help us cool beer faster? Why do you really need a trunk? And do giraffes have liquid issues? And also, ask do animals tend to get drunk?

21:00 -  dr Mirko Đorđević

Materinska kletva Trojanskih ženki

30 minuta + pitanja i odgovori

Možda Vam je poznato sa časova biologije da su mitohondrije male ćelijske elektrane koje proizvode energiju. Mitohondrije su vrlo interesantne organele zbog toga što imaju svoj genom (mtDNK) nezavisno od genoma koji se nalazi u jedru ćelije (nDNK). Dodatno, za razliku od nDNK koju nasleđujemo od oba roditelja, mtDNK nasleđujemo samo od majke. Maternalno nasleđivanje mtDNK čini da prirodna selekcija ne vidi mutacije sa negativnim posledicama po mužjake. Drugim rečima, selekcija nije u stanju da eliminiše mutacije koje imaju štetne efektne na mužjake, ako su one istovremeno neutralne ili korisne za ženke. Navedene mutacije će izbeći oštro oko selekcije i akumulirati se unutar mtDNK. Ovaj fenomen poznat je pod imenom materinska kletva i predstavlja fokus Mirkovih istraživanja koja koriste ovu “evolucionu zamku” u razvoju nove metode biokontrole štetnih insekata pod nazivom tehnika Trojanskih ženki.

Top