„SALIGIA"

Ponedeljak, 26. decembar
20.00, Velika sala

Ludum Ludum teatar i Kinozoik agencija u koprodukciji sa Dečjim kulturnim centrom.
SALIGIA*

Autorski tim
Tekst: Teodora Ristovski
Režija: Petar Ristovski
Koreograf: Mirko Knežević
Scenski pokret: Tamara Pjević
Kostimograf: Sonja Mrkobrada
Scenograf: Miloš Todorović
Kompozitor: Teodora Ristovski

Lica
SUPERBIA / gordost - Danilo Lončarević
AVARICIA / pohlepa - Bojana Grabovac
LUKSURIA / blud - Teodora Ristovski
IRA / bes - Pavle Jerinić
GULA / proždrljivost - Stefan Radonjić, Milan Kolak
INVIDIA / zavist - Miloš Lalović
ACEDIA / lenjost - Slobodan Aleksić

Žanr komada:
Apsurdni nadrealizam sa elementima grčke tragedije

Tema komada:
Zvaničnicima države koji su predstavljeni kroz smrtne grehove Bog je dao šansu da se iskupe nakon smaka Sveta. Ukoliko bi napravili novu i bolju Zemlju, bili bi oslobođeni ljudskog obličja i vraćeni u Raj.
Saligia se oslanja se na direktan citat Biblije o nastanku Sveta. Pored toga, sadrži motiv mita o Perzeju i Meduzi. Simbolički se oslanja na Rajski vrt, prisutan je i simbol jabuke iz biblijske priče o Adamu i Evi.

Opis komada:
Saligia je dramski tekst koji govori o mogućnostima, o imanju izbora. Podseća na moralne vrednosti. Poziva na povratak lepoti. Tema ovog komada se tiče i odnosi na svakog pojedinca na svetu bez obzira na pol, godine, obrazovanje, boju kože ili veroispovest. Saligia poziva svakog pojedinca na preispitivanje o sopstvenom odabiru načina života, sugerišući da svaki izbor zavisi od nas samih. Cilj ovog komada je buđenje svesti pojedinca i poziv na podsećanje plemenitih vrednosti svakog čoveka.

Stil komada:
Likovi su izuzetno duhovito i slojevito napisani pa je način glumačke igre ekspresivan, precizan, u celosti najbliži groteski. Režija je savremena, ali ispunjena apsurdnim, nadrealnim i antičkim elementima.
Komika ovog komada podseća na britanski humor. Igra reči često dovodi do komedije zabune, dok je situacija u kojoj se likovi nalaze apsurdna. Ozbiljnim problemima se pristupa sa ironijom i cinizmom. S obzirom na to da tekst ne sadrži psovke, niti bilo kakvu vrstu vulgarnosti, vrlo je komunikativan sa publikom gotovo svakog uzrasta.

Reč reditelja:
Ovaj komad na nadrealan i prilično bajkovit način govori o problemu današnjeg vremena ne oslanjajući se precizno na određenu državu ili regiju. Saligia predstavlja centar celog sveta odnosno Zemlje. Pokušavajući da se predstave kao neustrašivi graditelji bolje budućnosti, likovi ove drame, kao i današnji vlastodršci, strahuju od gubitka moći i streme ka večnosti na svojim trenutnim pozicijama.
Ovaj dramski tekst smatram aktuelnim u odnosu na trenutak u kome živimo te s toga, ličnu motivaciju pronalazim u univerzalnoj i egzistencijalnoj temi koja transparentno poziva gledaoce na grižu savesti, preispitivanje, a pre svega podseća na davno zapostavljene vrednosti usled potrebe pojedinca za samopotvrđivanjem svog postojanja kroz ličnu karijeru bez obzira na posledice.
Ovakve teme su sve češće u pozorištima i na filmovima što dovoljno govori o stanju u kome se svet nalazi, a potvrđuje globalnu potrebu umetnosti za alarmiranjem i ukazivanjem na situaciju. Kao i svima, tako i meni, ovakve teme predstavljaju izazov i potrebu da sa svojim saradnicima na ovoj predstavi tragam za odgovorima na pitanja koja ovaj komad postavlja.

Kratka biografija pozorišta:
Ludum Ludum teatar je samostalni profesionalni teatar, oformljen u septembru 2012. godine u Beogradu. Autorski tim je realizovao tri uspešne autorske predstave Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima, Izuj se i Saligia koje ukupno do sada broje trinaest nagrada.

Premijera predstave Saligia bila 31. maja 2019. godine u Beogradu.

Zbog situacije sa pandemijom, Saligia je uspela da učestvuje na tri domaća festivala (Internacionalni festival pozorišta Vrnjačka Banja, Nišvil Džez teatar fest i Viminacium Fest).

Predstava Saligia proglašena je najboljom predstavom Internacionalnog pozorišnog festivala u Vrnjačkoj Banji, jula 2021. godine i nagrađena je nagradom Promenada za najbolju predstavu, dok je na festivalu Viminacium, Teodora Ristovski proglašena glumicom večeri i nagrađena priznanjem Uzdarje.

Predstava Saligia je adaptirana u filmski scenario i zahvaljujući Filmskom centru Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine, Superstar televiziji i Zilion film produkciji, autorski tim Ludum Ludum teatra snimio je film i mini seriju Saligia čija se premijera očekuje 2023. godine.


Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Beograda.

Trajanje: 100 minuta
*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)

Top