RODNO OSETLJIV JEZIK

Ponedeljak 29. april 

19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“

Učestvuju:

prof. dr Katarina Begović (Filološki fakultet), dr Biljana Stojković (Viša savetnica, rukovoditeljka grupe za unapređenje rodne ravnopravnosti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog) i Anita Marković (Ženska solidarnost)

Zašto smo u Srbiji tako osetljivi na rodno senzitivan jezik i može li njegova upotreba zaista da utiče na veću ravnopravnost žena u drutvu?

Od juna ove godine primenjivaće se odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje se odnose na rodno osetljivi jezik. Nadležno Ministarstvo pokrenulo je društveni dijalog predstavnika državne uprave, akademske zajednice i civilnog društva kako bi se došlo do najboljih rešenja za uvođenje i primenu najavljenih izmena.

Struka tvrdi da je takozvani rodno osetljiv jezik, zasnovan na rodnoj (džender) ideologiji, u suprotnosti sa standardnim srpskim jezikom i da nijedna državna vlast nema pravo da zakonskim normama, protivno nauci o srpskom jeziku, pod pretnjom kažnjavanja propisuje obaveznu upotrebu takozvanog rodno osetljivog umesto standardnog srpskog jezika.

Sa druge strane, borci i borkinje iz civilnog sektora tvrde da u ovom slučaju nauku treba zaobići jer jezik odražava stavove društva.

Top