Razgovor o knjizi književnih kritika SAŠE ĆIRIĆA "NOVI LJUDI"

Četvrtak, 25. mart, 20.00, Instagram i Facebook DKSG
Predstavljanje knjige književnih kritika SAŠE ĆIRIĆA
NOVI LJUDI – između retro utopije i neoistorijske farse
(Kulturni centar Novog Sada, 2020)
U razgovoru učestvuju Vladislava Gordić Petković i autor

Profil.
Tekstovi u ovoj knjizi pripadaju tzv. književnim interpretacijama, od kojih jedan deo, najviše u četvrtom poglavlju, čine komparativne analize. Veći deo tekstova nastao je kao fenomenološko čitanje, neki sa svešću jedni o drugima, neki nezavisno od ove knjige i njenog koncepta. 
(...) Naše doba, zapravo, doba je malaksalosti ideološke paradigme o kraju istorije koji je doneo trijumf kapitalizma i liberalne demokratije, doba uspona autoritarnih populizama i „aveti“ iz 1930-ih godina. (...) Otuda, naše je doba učinilo zanimljivim ponovno čitanje knjiga iz 1930-ih (...).
(...) Posredni omaž se krije u analizi političnosti pisma S. Basare i D. Albaharija, autora koje sam mnogo češće osporavao nego hvalio, ne prestajući da ih čitam.
Iz „Uvoda“

Saša Ćirić (1975, Pirot) diplomirao je Srpsko-svetsku književnost, novinar je Drugog programa Radio Beograda, autor emisije „Oko Balkana“, posvećene regionalnim kulturama. Bio je jedan od urednika „Betona“ i internet portala zagrebačke knjižare Booksa. Književni kritičar je zagrebačkog nedeljnika „Novosti“. Objavio je knjigu kritike i eseja „Užici hermeneutike“ (Zrenjanin, 2009), monografiju o savremenom crnogorskom romanu „Ujed istorije“ (Ulcinj, 2009), knjigu negativnih kritika i komparativnih analiza „Ne uzimaj me u usta – kritika zajedljivog uma“ (Zagreb, 2016). 

Top