RAZGOVOR O FILMU LA JETÉE (1962) KRISA MARKERA

Četvrtak 23. Novembar

19.00, Studio 28

RAZGOVOR O FILMU LA JETÉE (1962) KRISA MARKERA

Učestvuju: Branislav Dimitrijević, profesor na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost, Andrej Dolinka, docent (FPU), Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG i učesnici izložbe LAŽETÉE koja se održava u Galeriji DKSG

La jetée, 1962, c-b, 28’ (Pristanište) je kratki naučnofantastični igrani film Krisa Markera, konstruisan gotovo u potpunosti od statičnih slika. Parižani koji su preživeli nuklearno razaranje u III svetskom ratu zatočeni su u podzemnim prostorijama palate Šajo. Pošto je površina Zemlje kontaminirana radijacijom, okupator eksperimentiše s putovanjem kroz vreme. U toj dimenziji možda se nalazi spas za preživele.

Kris Marker (1921–2012) je bio francuski pisac, fotograf, reditelj dokumentarnih filmova, multimedijalni umetnik i autor filmskih eseja. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Pristanište (La jetée, 1962), Le fond de l’air est rouge (1977) I Sans soleil (1983). Marker je bio blizak autorima koji su činili ogranak francuskog Novog talasa poznat i kao Leva obala, kao što su: Alan Rene, Anjes Varda i Žak Demi.

Razgovor se realizuje u saradnji likovne redakcije DKSG i Arhiva alternativnog filma i videa – AFC DKSG

Top