PREDSTAVLJANJE EDICIJA REKA IZDAVAČKE KUĆE PROMETEJ

Četvrtak 2. decembar u 20.00
Instagram i Fejsbuk DKSG
Predstavljanje edicija REKA izdavačke kuće PROMETEJ (Novi Sad)
Učestvuju Korana Borović, urednica edicije i Sonja Bajić, dizajnerka edicije

Razgovor o delima IVANE DOBRAKOVOVE - Majke i kamiondžije u prevodu Zdenke Valentove-Belićove i Tokso u prevodu Martina Prebuđile i o drugim delima edicije: Vladan DesnicaPronalazak Athanatika, Peter HandkeJoš jedanput za Tukidida i Popodne pisca, Kosmin PercaUspavanka za moju generaciju, Dubravka Rebić – Tonemo, Mala enciklopedija o pticama, Gejr GuliksenVidi nas sad itd.
Pod okriljem izdavačke kuće Prometej, 2017. otpočela je s radom edicija Reka, čije ime simbolizuje bujicu značajnih naslova, koji nude tokove misli savremenih autora, ali i podseća na autore klasične književnosti kao osnove svega što će kasnije poteći. Svoje mesto u ovoj reci našli su: Gombrovič, Helen Mekdonald, Nikola Radin, Gejr Guliksen, Dubravka Rebić, Debra Levi, Aleksandar Tanurdžić, Vislava Šimborska... Ono po čemu je takođe Reka posebna jeste specifičan dizajn Sonje Bajić. Za izbor dela zadužena je urednica Korana Borović i njen tim mladih saradnika.
„U knjizi od pet novela Majke i kamiondžije, ispripovedanih u prepoznatljivim dugim rečenicama koje ponekad sadrže snagu romana – poznata slovačka književnica Ivana Dobrakovova pokazuje koliko su duboke pukotine savremenog života, oličene u depresiji i stresu, a kakve sporedne izlaze istovremeno nudi svet da bi čoveka spasao od potonuća. Mogu li nas izvući popularni saveti za uređenje kuće i slaganje garderobe, tipa ne mučiti više čarape, ne rolati ih u klupko, pustiti da dišu.
Ovde se veliko spremanje pravi makazama! Misli pet junakinja jure na sve strane. Pred kolapsom, pod stresom, u prašumi toka svesti, bore se da prokrče put, da podvuku crtu, saopšte istinu o sopstvenom životu, otkriju zamagljene delove sopstvene ličnosti i do krajnjih granica oslobode telo. Prateći ih u korak po pločniku, pravimo krug oko najvažnijih tema. Seksualnost, usamljenost, brak, roditeljstvo, prerasude, dubinsko razmatranje odnosa majke i ćerke. Naizgled lutamo gradom, a zapravo smo neprekidno pred vratima dečje sobe. Ivana
Dobrakovova sme da otvori vrata!“
Mića Vujičić
Ivana Dobrakovova (Bratislava, 1982) studirala je prevođenje na Filozofiskom fakultetu u Bratislavi. Debitovala je zbirkom pripovedaka Prva smrt u porodici, s kojom je ušla u finale nagrade Anasoft litera a dobila nagradu Jan Johanides. Usledila je zbirka priča Tokso. Za knjigu Majke i kamiondžije nagrađena je Evropskom nagradom za književnost. Prevodi s francuskog i italijanskog. Za prevod Ruskog romana Emanuela Karera dobila je nagradu Jan Holi. Živi u Torinu.

Top