TEORIJA ODRASTA I UMETNOST – diskurzivni program Bijenala mladih

Subota, 30.oktobar, 18.00, Klub Magistrala "Dragan Ve Ignjatović"

Moderator: Lav Mrenović (istoričar umetnosti)

Sagovornici/e: Miloš Kovačević (zajedničko.org), Alexandra Papadematriou (vizuelna umetnica i učesnica Bijenala mladih) i Aleksandrija Ajduković (vizuelna umetnica i članica radne grupe za fer prakse ULUS-a).

Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju savremene umetnosti "Raspričavanje" u organizaciji Bijenala mladih. "Raspričavanje" je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika/ca sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga program i nosi ovaj naziv jer njime želi označiti izlaženje iz zatvorenoog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije i drugog, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi pod okriljem ULUS-a.

Urgentnost klimatske krize čini ustaljene oblike rada, uključujući i umetnički, neprimerenim trenutnom vanrednom stanju u kojem je industrijski poredak stvorio dosad neviđenu političku krizu čije nerešavanje preti opstanku čoveka i neljudskim vrstama. Namera razgovora je da pokrene pitanja mišljenja i praktikovanja umetničkog rada i organizovanja umetnika/ca van dominantnih kapitalističkih kategorija rasta, napretka i sličnog u kontekstu "kanibalističkog kapitalizma" kako imenuje njegovu ekološki destruktivnu logiku teoretičarka Nensi Frejzer, koje su i dalje prisutne u polju kulture. Biće razmotren radikalni alternativni ekonomski model teorije odrasta i njegove potencijalne implikacije za sferu kulture, posebno za vizuelnu umetnost, kako na teorijskom nivou, tako na praktičnom nivou, posebno imajući u vidu lokalnu društvenu i kulturnu sredinu.

Razgovor će biti strimovan putem Zoom-a.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86048027530?pwd=c0FZSzRGSW1yZjNHeS9tWkd3T2FUUT09
Meeting ID: 860 4802 7530
Passcode: 182208

Zainteresovani mogu prisustvovati razgovoru uživo u prostoru Magistrale DKSG, uz poštovanje epidemioloških mera.

Program se realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad i Institutom za savremenu umetnost Crne Gore.
Projekat je podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

  

 

Top