DIGITALNA UMETNOST: IZAZOVE I PERSPEKTIVE - diskurzivni program Bijenala mladih

Ponedeljak, 29. novembar, 18,00, Klub Magistrala "Dragan Ve Ignjatović"

Moderatorka: Jelena Guga, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju
Sagovornici/e: Maja Stanković, istoričarka umetnosti i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije i Nemanja Lađić, video umetnik

 Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju likovne umetnosti "Raspričavanje" u organizaciji Bijenala mladih. "Raspričavanje" je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika/ca sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga program i nosi ovaj naziv jer njime želi označiti izlaženje iz zatvorenoog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije i drugog, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi pod okriljem ULUS-a.

Digitalna umetnost podrazumeva široko polje delovanja i obuhvata različite forme umetnosti, od digitalno remedijalizovanih tradicionalnih formi do, sada već prepoznatljivih, novih formi kao što su net.art, virtuelna umetnost, generativna umetnost, robotička umetnost ili AI umetnost. Reč je o nizu različitih umetničkih praksi koje se baziraju na upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) kao medija produkcije ili prezentovanja umetničkog dela. 
U ovom razgovoru osvrnućemo se na grupu radova digitalne umetnosti koji su predstavljeni na Bijenalu mladih i, u tom kontekstu, diskutovaćemo o pitanjima kao što su opšte karakteristike, trendovi i izazovi u oblasti digitalne umetnosti u svetu i kod nas, institucionalizacija i zastupljenost digitalne umetnosti, status umetnika, kao i perspektive mladih umetnika koji deluju u ovoj oblasti.

Razgovor će biti strimovan putem Zoom-a

JoinZoomMeeting
https://us02web.zoom.us/j/85428862758?pwd=ZnJIdXRnb0Y0NDlibW9ULzk3dWo0UT09
MeetingID:85428862758
Passcode: 624672

Program se realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad i Institutom za savremenu umetnost Crne Gore.
Projekat je podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Detaljan program biće naknadno objavljen.

 

 

 

 

Top