KOLEKTIVNO SAMO-ORGANIZOVANJE - diskurzivni program Bijenala mladih

Subota, 23,oktobar 18.00, Magistrala

Moderatorka: Irena Ristić

Sagovornici/e: Slobodan Sailović (Organizacioni tim Bijenala mladih), Jovana Trifuljesko (Kustoski tim BM), Senka Radović (Tim arhitekata BM), Natalija Vujošević (Institut savremene umetnosti), predstavnici ULUS-a

Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju likovne umetnosti, Raspričavanje u organizaciji Bijenala mladih. Raspričavanje je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga program i nosi ovaj naziv jer se njime želi označiti izlaženje iz zatvorenog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz oblasti umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije itd, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi mladih pod okriljem ULUS-a.

Prva debatna sesija imaće za cilj da razmotri mogućnosti za kolektivno samo-organizovanje mladih u polju umetnosti danas, perspektive koje savremeno doba daje za zajedničko delovanje i mogućnosti za prevazilaženje limita koje ono postavlja (izrada mape realnih mogućnosti). Ova tema će biti prelomljena iskustva nekolicine organizacionog tima Bijenala mladih / ULUS i tima mladih okupljenih oko Instituta za savremenu umetnosti Crne Gore, koji su se upustili u ovaj proces tokom prethodnog perioda.

Razgovor će biti strimovan putem Zoom-a.
Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81903844481

Program se realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad i Institutom za savremenu umetnost Crne Gore.
Projekat je podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Top