APRIL U DKSG!

Izložba "Dodirni, molim!" / Touch, please"! u Galeriji produžena je do 20. februara.

 

Izložba predstavlja deo kolekcije bibliofilskih izdanja Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu i umetničke knjige članova ABBA (A Buncha Book Artists) kolektiva sa Državnog univerziteta Arizone (ASU),Tempe (SAD).

 

Knjiga kao umetnički objekat, umetnička knjiga, umetnikova knjiga... kao mediji za koju se ne može pronaći jedinstvena definicija u tom smislu, predstavlja uzbudljivo polje istraživanja i eksperimentisanja sa slikom, tekstom, fontovima, materijalima, načinom listanja i vrstama poveza, koje je oduvek privlačilo veliki broj umetnika.

 

U okviru izložbe u četvrtak, 18. 2. u 19.00, u Galeriji biće održano predavanje na kome će prof. Jugoslav Vlahović, redovni profesor FPU u penziji, govoriti o začecima bibliofilije i pokretanju rada na knjigama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pod nadzorom pokojnog prof. Bogdana Kršića, grafičara. Biće reči o produkcionoj geneziovog žanra, kao i o njegovim likovnim svojstvima. Olivera Batajić Sretenović, docent na Odseku za grafiku knjige FPU, govoriće o upotrebi starih tehnika pri savremenoj izradi knjiga, o potencijalima različitih tehnologija, kao i o pokretanju radionica za izradu umetničkih knjiga na FPU. Nikola Radosavljević, doktorand FPU, govoriće o umetničkoj knjizi kao samostalnom grafičkom žanru, njenim mogućnostima i načinima komunikacije u različitim formama i likovnim svojstvima, s osvrtom na tendencije savremene umetničke scene u svetu.

 

Radno vreme Galerijie: svakog dana osim nedelje od 17.00 - 21.00

Ulaz slobodan

 

Top