MINI RETROSPEKTIVA, MIKRO FILMOVI: SARAH VANAGT

Izložba "Tabui u tranziciji" je produžena do 5. februara. 2015. godine.

 

Izložba predstavlja radove umetnika Branislava Nikolića, Katarine Švabić, Nenada Jevtića, Dragane Nikoletić, Vladimira Jakšić, Nemanje Čađa, Senke Trivunac, Đorđa V. Gregović i Nikole Simanić nastale na umetničkoj koloniji u selu Babe kod Beograda, održanoj krajem avgusta na temu Tabui u tranziciji, u okviru dugoročnog regionalnog projekta Zemunskog malog umetničkog centra (ZMUC) Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije, koji se od 2013. godine realizuje u saradnji sa Zeta Centrom u Tirani (Albanija) i udruženjem Za Druga u Petrovcu (Crna Gora).

 

Među učesnicima su bili umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su intenzivno radili na novim umetničkim delima u različitim medijima. Kolonija u Babama rezultirala je sa desetak radova umetnika, čije je zajedničko delo i inicijativa za restauraciju jednog od simbola Kosmaja – spomenika partizanima poginulim u Drugom svetskom ratu koji je ranije ove godine oskrnavljen krađom velikog bronzanog reljefa. Na mestu velikog bronzanog reljefa u osnovi spomenika sada se nalazi krug od crvenog mermera i u sivu plintu uklesane reči: “Obnovila opština Sopot 2014”.

 

Projekat Mobilne rezidencije / Pokrtene kolonije započet je 2013. godine likovnom kolonijom u Babama i arhitektonskom u Reževićima, a cilj je da se, uprkos državnim granicama, socijalnom i materijalnom položaju umetnika i publike, poboljša njihova komunikacija. Osnovna ideja projekta je da stvori alternativna mesta i pravce za umetničko delovanje u balkanskim selima, iz kojih se ponekad, sa kulturne margine, čuju važni glasovi.

 

Umetničku koloniju Tabui u tranziciji je podržalo Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Radno vreme Galerije: svakog dana osim nedelje od 17.00 - 21.00

Ulaz slobodan

 

 

Top