Predstavljanje umetničke rezidencije u okviru projekta “They:Live”

U ponedeljak 09.05. u 19.00 u Galeriji Doma kulture Studentski grad umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović predstaviće rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices”.

 

Moderator tribine: Lav Mrenović (kustos na rezidenciji)

Učesnici tribine: Uroš Krčadinac (umetnik na rezidenciji), Maja Ćirić (kustoskinja) i Sanja Radović, (istoričarka)

Poslednji Urošev poduhvat je digitalni participativni umetnički rad. To je program dostupan na pametnim telefonima i računarima za jednostavno generisanje potpuno novih zastava prema kriterijumima koji korisnici biraju. Autor opisuje svoj rad kao sa jedne strane istraživanje društvenog potencijala znakova, simbola i identiteta a sa druge strane strukturno izazvanog sukobljavanja u komercijalizovanim digitalnim prostorima društvnih mreža.

U periodu od 15. marta do 15. aprila umetnik i kustos su proveli na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka, njegovom organizacijom i studentskim životiom, primenjujući digitalni praticipativni umetnički rad u studentskom kontekstu.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, softverski inženjer, autor i edukator koji se bavi novim načinima opažanja i osećanja zajedničkog sveta ljudi, mreža i podataka. Živi i radi u Beogradu.

Lav Mrenović je nezavisni istoričar umetnosti, kritičar i kustos. Interesuje se za odnos između savremene umetnosti i političkog. Trenutno istražuje uticaj globalizacije na beogradsku umetničku scenu nakon 2000. godine.

Maja Ćirić je nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka. Trenutno je kustoskinja 20. Bijenala umetnosti u Pančevu.

Sanja Radović je istoričarka i nezavisna istraživačica, proučava Hladni rat, istoriju Jugoslavije i društvenu realnost. Živi i radi u Beogradu.

Rezidencijalni boravak umetnika i kustosa, kao i tribina, dešavaju se u sklopu međunarodnog projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices” čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

 

 

Top