Predstavljanje skandinavskih autora u izdanju Blum izdavaštva

Razgovor o velikim romanima skandinavske književnosti: MELANHOLIJI aktuelnog nobelovca Juna Fosea, VANDALIZMU danskog pisca Toma Krinstensena i BOŽIĆNOM ORATORIJUMU Šveđanina Jerana Tunstrema, u prevodima Radoša Kosovića i Zorice Kovačević.

Četvrtak 11. april u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”
Predstavljanje skandinavske književnosti u izdanju Blum izdavaštva

MELANHOLIJA Juna Fosea i 
VANDALIZAM Toma Krinstensena 

u prevodima Radoša Kosovića (2023) i 
BOŽIĆNI ORATORIJUM Jerana Tunstrema 
u prevodu Zorice Kovačević (2024)
Učestvuju: Radoš Kosović, Zorica Kovačević i Tamara Krstić 
Moderira Tamara Mitrović

Jun Fose (1959), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023, jedan od najvažnijih savremenih svetskih pisaca, rođen je na zapadu Norveške, gde i danas povremeno živi, kao i u Austriji, i u Oslu, napisao je više od 20 proznih dela, 30 drama i 8 zbirki poezije. 

Tom Krinstensen (1893 London–1974), danski pesnik i romanopisac, jedan od ključnih stvaralaca izgubljene generacije posle I svetskog rata, odrastao u Kopenhagenu, karijeru započinje kao književni kritičar, uporedo pišući fikciju. Neke njegove zbirke poezije su klasici danskog ekspresionizma. Napisao je nekoliko romana, priče, pesme, eseje, putopise, a roman Vandalizam (1930) je njegovo najznačajnije delo.

Jeran Tunstrem (1937–2000) jedan je od značajnijih pisaca švedske književnosti druge polovine XX veka. Preko četiri decenije pisao je romane, pesme, priče i radio-drame, a najpoznatiji je po Božićnom oratorijumu. U romanima, stilom na granci magičnog realizma, bavi se intimnim temama, istrgnutim iz svog života.

Top