Konkurs za izbor direktora Doma kulture "Studentski grad"

Predstavljanje romana ISTORIJA SVETLA Jana Njemeca uz projekciju fotografija Františeka Drtikola, ut

Predstavljanje romana ISTORIJA SVETLA Jana Njemeca uz projekciju fotografija Františeka Drtikola

 

U utorak 28. februara u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće predstavljen roman ISTORIJA SVETLA Jana Njemeca u prevodu Aleksandre Korda Petrović (CLIO, 2016) uz projekciju fotografija Františeka Drtikola.

 

Učestvuju Aleksandra Korda Petrović i Dragan Pavlović.

 

Ko je bio František Drtikol?

Kako bi izgledala priča napisana zrakom svetla? František Drtikol - dendi iz malog rudarskog grada, fotograf poznat u svetu čiji posao propada, majstor akta koji nema sreće sa ženama, mistik i budista koji veruje u komunizam; čovek mnogih spoljašnjih protivurečnosti i njihovih unutrašnjih sinteza. U obimnom i, za današnju češku prozu, neobičnom mozaičkom romanu o odrastanju, koji pokriva više od pola veka, Njemec je oživeo rudnike srebra u Pšibramu, Minhen u vreme secesije i boemsku sredinu međuratne Čehoslovačke. Između redova se šetaju nagi modeli, a svetlo se neprimetno stapa sa svešću.

 

Jan Njemec (1981) je diplomirao sociologiju na Masarikovom Univerzitetu u Brnu. Objavio je knjigu poezije Prvi život i zbirku priča Igra za četiri ruke. Za ovaj roman dobio je nagradu za književnost Evropske unije i književnu nagradu Češke. Radi kao urednik u izdavačkoj kući Host i književnom časopisu Host. Predsednik je Društva pisaca Češke.

 

http://fashion-landscape.com/frantisek-drtikol/

Top