Predstavljanje prve knjige koja je dobila književnu nagradu DKSG - SLIKE I PRILIKE Ivana Čolovića

Osamnaest eseja o raznim slikama i njihovim autorima i četrdesetak ilustracija kojima sam čitalac pronalazi mesta u knjizi.

Utorak, 19. novembar, 19.00 / Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”

Predstavljanje knjige koja je dobila Nagradu DKSG za najbolje delo nefikcijske književnosti u 2018

SLIKE I PRILIKE Ivana Čolovića (Biblioteka XX vek, 2018)

Učestvuju: Ana Stišović Milovanović, Mića Vujičić i autor

 

Knjiga sadrži 18 eseja o slikama i slikarima s četrdesetak ilustracija koje su odštampane posebno, kao nalepnice, tako da ih čitalac sam stavlja na odgovarajuća mesta u knjizi.

„Autori u čijim delima Čolović nalazi poticaj za koncizne eseje kreću se od anonimnih grafitera do najvećih imena istorije umetnosti; ima ih naših i stranih, starih kao i novih majstora. Bez obzira na tu heterogenost, kao i bez obzira na to da li je reč o ličnim prijateljima, pa i rođenom bratu, Čolović svima pristupa jednako nepristrasno i u svima nalazi poticaj za dalekosežne uvide o kulturi i istoriji. (...) specifično oblikovanje knjige potpisuje Škart, čija je poetika predmet jedne od rasprava u njoj.”

Iz obrazloženja žirija za dodelu nagrade, koji je radio u sastavu: Tomislav Brlek, predsednik, Ana Stišović Milovanović i Svetislav Basara

Ivan Čolović (1938, Beograd) diplomirao je Opštu književnost, magistrirao Romanistiku, a doktorirao Etnologiju. Osnivač i urednik, zatim i izdavač "Biblioteke XX vek". Bio je urednik u izdavačkim kućama Duga", BIGZ i Prosveta”, kao i lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu Gornje u Renu. U Parizu je, s N. Milenkovićem, osnovao časopis na francuskom jeziku za jugoslovenske književnosti. Jedan je od osnivača Udruženja nezavisnih intelektualaca “Beogradski krug”. Dobitnik je Herderove nagrade, odlikovan je francuskim ordenom viteza Legije časti, nagradom "Vitez poziva”, medaljom Konstanin Jiriček", a dodeljena mu je i titula počasnog doktora Varšavskog univerziteta. Od prošle godine je inostrani član Poljske akademije umetnosti.

Top