Predstavljanje nove biografije kultne grupe DORSI

Utorak 6. decembar u 19.00 / Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“

Predstavljanje knjige Grejla Markusa
DORSI – Pet opakih godina muzike za ceo život
u prevodu Zorana Paunovića (Clio, 2022)


Učestvuju Zoran Paunović i Tamara Mitrović

Utorak 6. decembar u 19.00
Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“

Predstavljanje knjige Grejla Markusa
DORSI – Pet opakih godina muzike za ceo život
u prevodu Zorana Paunovića (Clio, 2022)
Učestvuju Zoran Paunović i Tamara Mitrović

"Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Grejl Markus nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje kako svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, tako i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe Dors." 

Zoran Paunović

Kaže Salman Ruždi da „niko ne čita pesmu poput Grejla Markusaˮ. Markus nastoji da pruži odgovor na pitanje, kako to da 40 godina nakon raspada grupe i dalje nije moguće provesti dva sata u vožnji, a ne čuti na radiju bar jednu njenu pesmu? Kako to da je bend koji je postojao svega pet godina do danas ostao slušaniji od gotovo svih koji su stvarali u istom periodu? 

Grejl Markus, američki pisac, muzički novinar i stručnjak za američku pop-rok kulturu, nekadašnji kritičar kultnih magazina, kao što su Rolling Stone i The Village Voice, poznat je po osobenom pristupu rok muzici, koju sagledava u širem kulturološkom kontekstu. Njegov „Tajanstveni voz“ (Mystery Train) obreo se, kao jedina knjiga posvećena američkoj muzici, na listi 100 najboljih nefikcionalnih ostvarenja magazina TIME. Predaje na Prinstonu, Berkliju, Minesoti, kao i u Novoj školi u Njujorku.
 

Top