Predstavljanje knjige O BODLEROVOM "CVEĆU ZLA" dr Vesne Elez

Četvrtak, 8. april, 20.00, Instagram i Facebook DKSG
200 godina od rođenja Šarla Bodlera 
(9.4.1821, Pariz – 31.8.1867, Pariz)

Predstavljanje knjige VESNE ELEZ - O BODLEROVOM „CVEĆU ZLA“ ( Univerzite u Beogradu - Filološki fakultet i Dosije studio, 2020)
(najuži izbor za nagradu „Nikola Milošević“)
Učestvuju: Katarina Stojanović Pantović, Tamara Mitrović i autorka

Bodler je 1857. objavio svoju najpoznatiju zbirku „Cveće zla” (Les Fleurs du mal). Iako su pesme stekle malobrojnu publiku, teme su privukle pažnju javnosti jer su bile skandalozne: seks, smrt, vino, lezbijska ljubav, tuga, korupcija, izgubljena nevinost... Bodler, njegov izdavač i štampar optuženi su za kršenje javnog morala. Gotovo sto godina kasnije, šest pesama je ponovo bilo zabranjeno u Francuskoj. Bodlerov uticaj na druge umetnike je bio „ogroman, prostran, neočekivano pomešan s divljenjem i s nekim neopisivim strahom i uznemirenošću“.

Dr Vesna Elez (17.11.1975, Foča) završila je studije Opšte književnosti i teorije književnosti u Beogradu, a studije Moderne književnosti na Univerzitetu Pariz 4-Sorbona, gde je i magistrirala i doktorirala s temom „Znanje i spoznaja u Iskušenju svetog Antonija i Buvaru i Pekišeu Gistava Flobera”, pod mentorstvom profesora Antoana Kompanjona. Radi kao docentkinja na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.
 

Top