Predstavljanje knjiga dokumentarne proze FEBRUAR 33 i SNOVI SVIREPIH NOĆI / NOVEMBAR 1942

Predstavljamo dve knjige nefikcijske proze, jedna govori o dolasku Hitlera na vlast i ponašanju nemačkih pisaca u tom trenutku, a druga o malim ljudima u Drugom svetskom ratu.

Sreda 3. april u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”
Predstavljanje dokumentarne proze u izdanju Geopoetike

FEBRUAR 33. ZIMA KNJIŽEVNOSTI Uvea Vitštoka 
u prevodu Drinke Gojković (2023) i 
SNOVI SVIREPIH NOĆI / NOVEMBAR 1942. Intimna istorija prekretnice Drugog svetskog rata Petera Englunda 
u prevodu Spase Ratković (2024)
Učestvuju Milan Ristović i Muharem Bazdulj

Knjiga„Februar 33” prikazuje ponašanje slikara, izdavača, pisaca koji su još uvek u Berlinu (Tomas Man, Gotfrid Ben, Hajnrik Man, Remark, Klaus Man...) u trenutku Hitlerovog dolaska na vlast, kao i tokom prvog meseca njegove vlasti. 

Uve Vitštok (1955, Lajpcig), kritičar i urednik, autor 11 knjiga, odrastao u Bonu i Kelnu, bio je urednik u dnevniku Frankfurter algemajne cajtung (u redakciji Marsela Rajh-Ranickog), urednik za nemačku književnost kod S. Fišera i jedan od urednika časopisa Noje rundšau; gostujući profesor-kritičar na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu; urednik dnevnika Velt, urednik za književnost u časopisu Fokus. Objavio je biografiju Karl Marks kod berberina. 

SNOVI SVIREPIH NOĆI – „Peter Englund svoje dramatis personae (…) prati, oslanjajući se na njihove dnevnike, prepisku, i arhivsku građu različite provenijencije. Na taj način gradi, preplićući njihova iskustva u ratu, jednu „paralelnu dimenziju“, na čijoj ravni se odvijala sva ratna brutalnost, herojstvo, požrtvovanost, ideološka zaslepljenost, izdaja, nada u pobedu.” 
Milan Ristović

Peter Englund (1957, Boden, Švedska), istoričar i pisac, profesor na Univerzitetu u Upsali i na Institutu za dramu u Stokholmu, član Švedske akademije, studirao je arheologiju, filozofiju i istoriju. Njegove knjige Intimna istorija Prvog svetskog rata i Male istorije izdala je Geopoetika. Novinarska iskustva iz ratova u Hrvatskoj, Bosni, Avganistanu i Iraku sažeo je u knjižici Scene iz ogledala: Fragmenti uspomena iz četiri rata. 
 

Top